Qing, HAN automotive research, Visual Components en Cadmes organiseren op 12 november het Digital Twin Live evenement. Tijdens deze sessie wordt de rol van een digital twin binnen de digitalisering gepresenteerd. Door een aantal toepassingen te demonstreren wordt duidelijk hoe de digital twin technologie gebruikt kan worden om een compleet nieuw proces te ontwikkelen en hoe deze technologie gebruikt kan worden om snel inzicht te krijgen in het productieproces.
Begin oktober presenteerde Qing tijdens het Cadmes ‘breakingbarriers’ Event in de CHV Noordkade Veghel een aantal voorbeelden van digital twin in de praktijk. Qing is een ingenieursbureau dat machinebouwers en andere bedrijven helpt om te innoveren met databeheer, simulatie en digital twins. “Digitalisering heeft impact op de hele industrie. Het is een kans waar bedrijven iets mee moeten. Bij Qing benutten we die technologie voor nieuwe dienstverleningen”, vertelt Bram de Vrught, businessmanager bij Qing. Hij doelt daarmee op het verzamelen en omzetten van procesdata tot bruikbare gegevens waarmee allerlei voordelen te behalen zijn.
Op 12 november kunnen bezoekers zelf een productiecel en haar digital twin in het Smart Production Centre in Arnhem ervaren. Hier werken bedrijven en studenten aan een innovatief project, waarbinnen ze experimenteren met digital twin technologie.
Leren van een digital twin
Het realiseren van een Digital Twin, een digitale kopie van de werkelijkheid, is volgens Qing één van de sleuteltechnologieën voor de industrie de komende jaren. “Het mooie van een digital twin is dat je er van kan leren zonder dat het in de praktijk consequenties heeft. Omdat een digital twin data-gedreven is moet de data aan de voorkant goed zijn. Is dat het geval dan vertoont een digital twin realistisch gedrag. Het is dan mogelijk om scenario’s te simuleren en aan de hand daarvan kunnen er beslissingen gemaakt worden omtrent risicobeperking, kostenbesparing of voor productieverbetering. In een digital twin kun je parameters veranderen om te zien wat voor effect ze hebben op het werkelijke proces. Als het positief uitpakt kun je het doorvoeren. Zo kan een bedrijf smart worden zonder risico’s te nemen in het proces”, vertelt De Vrught.
Proces in kaart
Het toepassen van een digital twin kan vandaag de dag al laat Qing zien. Recent heeft het bedrijf een project afgerond bij Ramlab in Rotterdam. Van de complete fabriek is een digital twin gemaakt om te simuleren hoeveel machines en ovens er werkelijk nodig zijn om een bepaalde output te genereren, de bezettingsgraad te bepalen en om de kosten te berekenen. “Dankzij de digital twin hebben we het hele proces exact in kaart gebracht. Het is ongelooflijk hoe snel dit soort ontwikkelingen gaan. Elke maand komen er weer nieuwe ontwikkelingen en toepassingen bij.”
De leukste en meest gelezen artikelen uit TechniShow Magazine zijn hier te downloaden. De redactie wenst u veel leesplezier, fijne …
De KMWE Group, een internationale leverancier en partner voor de hightech- en luchtvaartindustrie, verwelkomt Quadrum Capital als strategische partner. Met …
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken …
De in 1992 opgerichte machine- en installatiebouwer Matec GmbH heeft insolventie aangevraagd. De rechtbank in Esslingen heeft de advocatenfirma Schultze …