5 september 2019 - 4 min leestijd

Compacte bewerkingscentra multi-inzetbaar met juiste tooling

Met de juiste gereedschappen en freesstrategieën is het mogelijk om hoge verspanende volumes te realiseren. Zo laten Fanuc en Sandvik Coromant zien dat de Robodrill geschikt is voor veelzijdige freesbewerkingen in de meest uiteenlopende materialen.

Fanuc noemt de nieuwe generatie Robodrill machines al lang geen boortapcentra meer, maar verticale bewerkingscentra. Niet zo vreemd. De moderne machines kunnen zo goed als alles wat een normaal bewerkingscentrum ook kan. Denk bijvoorbeeld aan vijfassig frezen. Het voordeel is dat deze machines dankzij een revolverkop razendsnel van gereedschap kunnen wisselen. Fanuc noemt een gereedschapswisseltijd van 1,3 seconden. Daarnaast verbruiken ze minder energie en omdat ze zo compact zijn, is het mogelijk om meer machines te plaatsen op dezelfde hoeveelheid vloeroppervlak. “De mensheid consumeert steeds meer en dat moet allemaal geproduceerd worden. We verbruiken daarmee meer en meer energie met alle consequenties van dien. Door gebruik te maken van kleine bewerkingscentra, zoals de Robodrill, is het mogelijk om energie-efficiënter te produceren. Veel van de hedendaagse gebruiksvoorwerpen zoals onderdelen en matrijzen voor bijvoorbeeld smartphones, maar ook aluminium onderdelen voor de auto-industrie worden met Fanuc RoboDrill geproduceerd. Dat gebruik zal in de toekomst alleen maar toenemen”, aldus Paul Ribus, Managing Director van Fanuc Benelux

 

Hoog verspaanvolume mogelijk

“De Fanuc verticale bewerkingcentra hebben kleine spillen en gereedschapsopnames waardoor het maximale koppel beperkt is. Dat weerhoudt ons er echter niet van om een goed verspaand volume te realiseren. We zien steeds vaker dat dit soort compacte bewerkingscentra worden ingezet bij het verspanen van staal. Ook zien we dat HSK A, HSK C, HSK E en BBT-30 opnames steeds meer toegepast worden”, vertelt Ronny Booijink van Sandvik Coromant. BBT-30 is interessant omdat het veel stabiliteit biedt. Dankzij de nauwkeurig geslepen basisopname komt het gereedschap direct in contact met de spindelneus. Dit verhoogt de stabiliteit. Om de stabiliteit nog verder te verhogen en trillingen tegen te gaan heeft Sandvik Coromant de EH-koppeling (Exchangable Head) ontwikkeld. De EH-koppeling is een systeem met verwisselbare kop, dat bestaat uit een breed scala aan freeskoppen en verschillende schachten en geïntegreerde basisopnames. EH heeft een modulair ontwerp dat erg geschikt is in kleine bewerkingscentra met een beperkte ruimte. De EH-koppeling is gebaseerd op een centrerende schroefdraad, die een snelle montage van de koppen mogelijk maakt. “Door de uitsteeklengte te beperken kunnen we trillingen voorkomen. Vaak wordt de snijsnelheid of voeding gereduceerd als er trillingen optreden, wat nadelige gevolgen heeft voor de productiviteit. Met de EH-koppeling is meer rendement te behalen”, aldus Booijink.

 

Freesstrategie

Volgens Sandrino Rizzo van Sandvik is bij dit soort compacte bewerkingscentra de freesstrategie van groot belang. “Ideaal voor kleine bewerkingscentra, zoals de Fanuc Robodrill, is dynamisch frezen. Hierbij is de spaandikte en de kracht op het freesgereedschap en de machine constant. Dit wordt gerealiseerd door de gereedschapsgeometrie van bijvoorbeeld de Coromill Plura, die is voorzien van een ongelijke helix hoek. Dat wil zeggen dat op elke hoogte van het gereedschap de tandverdeling anders is. Hierdoor is het mogelijk om de complete lengte van de frees in te zetten, maar ook om kleinere diameter frezen te gebruiken. Dat laatste maakt het prijstechnisch weer interessant”, aldus Rizzo.

Een andere techniek die erg interessant is bij kleine bewerkingscentra is trochoïdaal frezen. Omdat met deze strategie de volledige snijkant van de frees wordt gebruikt kan er tot 5xD de diepte in worden gegaan. Omdat er een dunne spaan ontstaat die goed kan worden afgevoerd, de contacttijd van elke snijkant in het materiaal kort is en de spaan bij uittreden dun is, waardoor een lage kracht op de snijkant van de frees tot stand komt, warmt de frees minder op en zijn veel hogere voedingen en snijsnelheden mogelijk. Dankzij trochoïdaal frezen wordt het daarom ook mogelijk om met compacte bewerkingscentra geharde materialen, roestvast staal en legeringen te verspanen.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden