“Het was een hele operatie, maar nu staat er wel echt wat”, kijkt Marc Back, directeur van Drabo uit Hardenberg, trots naar de nieuwe aanwinst: een grote bedfreesmachine van FPT. Het bewerkingscentrum met een totale massa van 65.000 kg rust op een fun- dering van 200 kuub beton en vult daarmee een groot deel van de fabriekshal. Bijzonder is dat Drabo de complete machine heeft omkast om de werkvreugde van de werknemers te verhogen en de fabriek een moderne en schone uitstraling te geven.
Drabo is enige tijd geleden een nieuw pad ingeslagen; het be- drijf transformeren naar een schone productiefabriek die helemaal bij deze tijd past. “Het is ontzettend belangrijk om te moderniseren. Dat betekent niet alleen investeren in automatisering en nieuwe machines, maar ook in de uitstraling van de productieruimtes en het welzijn van je werknemers. Daarom hebben we inmiddels de meeste freesmachines voorzien van een omkasting. Dat betekent een flinke investering, maar het heeft veel voordelen. Zo blijven spanen en koelwater binnen in de machine, blijft de productieruimte veel schoner en werkt het prettiger voor de mensen in de fabriek”, aldus Back. De nieuwe Ronin moving column machine van FPT is ook om die reden volledig omkast. “Een omvangrijk project”, volgens Back. In totaal waren er vier vrachtwagens aan materialen nodig om de omkasting vorm te geven en het duurde ruim tien weken om het op zijn plek te krijgen.
Moderniseren
De nieuwe FPT bedfreesmachine neemt een vloeroppervlak van 200 m2 in gebruik en steunt op een fundering van 2.000 kuub beton waar ruim twee maanden aan gewerkt is. “Het leek alsof er een compleet zwembad werd volgegoten met beton. De vloer is in vijf stappen opgebouwd, waarbij we rekening hebben gehouden met de afvoer van het koelwater. De vloer loopt iets schuin af naar het midden zodat al het koelwater terugstroomt naar de put.” Na de fundering heeft het nog twee maanden geduurd om de machine op te bouwen. De nieuwe freesbank vervangt een vijf meter freesbank die moeilijk te moderniseren was. “Je kan geld blijven investeren, maar op een gegeven moment kom je op een punt dat de besturing te oud wordt en dat reserveonderdelen slecht te verkrijgen zijn. Bovendien waren de mogelijkheden vrij beperkt. Daarom hebben we geïnvesteerd in een nieuwe machine waarmee we ook weer wat groter werk kunnen uit- voeren. We hebben vooraf uiteraard uitvoerig onderzoek gedaan naar de verschillende machinemerken. Ik kende FPT van beurzen en we hebben later de fabriek bezocht. Ze hadden al 147 van deze machines in de markt staan dus de techniek is bewezen. Daarnaast hebben ze een uitgebreide koppenrevisie en kunnen onderdelen van dertig jaar geleden nog steeds uit voorraad geleverd worden, uit een hal die net zo groot is als onze fabriek. Dat waren genoeg redenen om voor FPT te kiezen.”
Drie bewerkingszones
Drabo heeft de FPT Ronin uitgerust met een koppenwisselstation. Hierdoor kan er naast een freeskop ook een verlengkop voor het kotteren van grotere diameters geplaatst worden. Daarnaast zijn er diverse klantspecifieke configuraties doorgevoerd. Zo is bijvoorbeeld de werktafel, die nor- maal gesproken op vloerhoogte staat, op armhoogte gebracht. Hierdoor hoeven werknemers niet te bukken als er producten opgespannen worden. De freesbank heeft een bereik van 10.000 mm x 1.500 mm x 3.000 mm (XxYxZ), een bewerkingstafel van 8.000 mm en een ronddraaitafel van 2.000 mm x 1.500 mm. Drabo heeft het complete werkgebied opgedeeld in drie zones om meer flexibiliteit te genereren en een hoger spilrendement te behalen. “Door de machine op te delen in drie zones kunnen we gelijktijdig opspannen en bewerken. Op die manier kunnen we de stilstandtijd flink reduceren.” Het bewerkingscentrum is uitgerust met de TNC 640 besturing van Heidenhain. Verschillende nieuwe features in de besturing geven Drabo meer bewerkingsopties. Bijzonder is dat Drabo bewust heeft gekozen voor twee bedienpanelen, zowel aan de voor- als achterkant van de machine. Op die manier kan een operator altijd aan elke kant van de machine eenvoudig werken. Alle details, zoals de hoogte van de bewerkingstafel, de drie bewerkingszones en de twee bedieningspanelen, zijn met de collega’s in de fabriek besproken. Zo is er een optimale configuratie verkregen.
Onbemand bewerken
Na een driedaagse cursus werden de eerste producten al gemaakt. “Omdat we de collega’s betrokken hebben bij het project, waren ze erg enthousiast om de nieuwe machine in gebruik te nemen. De eerste producten die we hebben gemaakt waren hulpstukken, zoals opspantafels voor eigen gebruik. Op die manier hebben we ervaring opgedaan en al heel snel kwa- men de eerste orders binnen. In de eerste week hebben we direct al onbemand gefreesd. Dat was een mooie gebeurtenis. De eerste ervaringen zijn dan ook goed als het aankomt op stabiliteit, bouwwijze en de opbouw van de machine. Een ander voordeel is dat de machine zichzelf kan kalibreren, waardoor we minder tijd kwijt zijn en toch altijd op een honderdste nauwkeurig kunnen verspanen.” Om onbemand te kunnen werken is de machine uitgerust met een gereedschapscontrolesysteem met breukdetectie. Daarnaast is de machine uitgerust met tachtig gereedschappen. Deels om onbemand te kunnen bewerken, maar ook omdat werknemers dan alles bij de hand hebben.
De Wilvo Group brengt alle verspanende activiteiten op één nieuwbouwlocatie in Bergeijk samen. Het gaat om GFM, Van den Broek, …
De campagne ‘Metaaltechnologie maakt je wereld’ werpt vruchten af. Het aantal Nederlanders dat bekend is met de sector is sinds …
Dymato, leverancier van hoogwaardige metaalbewerkingsmachines en cobots, is failliet verklaard. Afgelopen dinsdag is het faillissement uitgesproken bij de Rechtbank Midden-Nederland. …
De Nevi Inkoopmanagersindex is over december 2024 met maar liefst twee punten verbeterd, van 46,6 naar 48,6. De productie daalde …