Op IMTS 2018 lieten Ericsson, GF Machining en Fraunhofer IPT een verbonden, adaptieve bewerkingsoplossing zien op basis van een 5G netwerk. De oplossing is het resultaat van een samenwerkingsverband om met 5G technologie een real-time procesbewakingsoplossing the creëren dat communiceert met sensoren en machines. Het doel is om fouten the reduceren die ontstaan door trilling tijdens freesbewerkingen.
Bij het frezen van onderdelen met hoge snelheden kunnen overmatige trillingen optreden, met als gevolg oppervlaktegebreken en de nodige nabewerkingen. In industrieën die een hoge procesbetrouwbaarheid vereisen, zoals de lucht- en ruimtevaartsector, is dit een serieus probleem. Daarom wordt de lucht- en ruimtevaartindustrie ook gezien als een ‘early adopter’ van het 5G netwerk en andere industrieën zullen volgens de partners daarna snel volgen. Industry 4.0 vertrouwt op een snelle, veilige en vaak een draadloze manier om data over te brengen. Op die manier kunnen processen geoptimaliseerd worden, automatisering worden uitgebreid en de kans op fouten worden verkleind. Het doel van Ericsson, Fraunhofer IPT en GF is om draadloze sensor connecties voor real-time data analyses verder te ontwikkelen.
Blisk bewerking
Tijdens de IMTS lieten de partners een voorbeeld zien van 5G in het productieproces. Bij de bewerking van een blisk, een component van een straalmotor, kon in het verleden het werkstuk pas gecontroleerd nadat het lange bewerkingsproces afgerond was. Dit leidt vaak tot herbewerkingen of zelfs afkeur. Door draadloze sensoren aan te brengen op het werkstuk kan met behulp van 5G het bewerkingsproces direct gemonitord worden. Eventuele trillingen kunnen dan tijdig worden voorkomen door de machineparameters aan te passen. Tevens kunnen alle productie en sensordata individueel per product worden opgeslagen, waardoor ‘digital twins’ voor kwaliteitsdoeleinden, documentatie en analytics eenvoudig is vast te leggen. Dankzij digital twins kunnen eventuele fouten in het product in een later stadium eenvoudig teruggevonden worden en daarop kan het bewerkingsproces worden geoptimaliseerd. “De grootste uitdaging is de groeiende vraag naar alsmaar complexere producten. 5G gaat een belangrijk voordeel bieden om meer data in real-time te kunnen handelen om het proces te optimaliseren”, vertelt Thomas Dautl, Directeur van Manufacturing Technology en Industrialization bij MTU Aero Engines.
De leukste en meest gelezen artikelen uit TechniShow Magazine zijn hier te downloaden. De redactie wenst u veel leesplezier, fijne …
De KMWE Group, een internationale leverancier en partner voor de hightech- en luchtvaartindustrie, verwelkomt Quadrum Capital als strategische partner. Met …
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken …
De in 1992 opgerichte machine- en installatiebouwer Matec GmbH heeft insolventie aangevraagd. De rechtbank in Esslingen heeft de advocatenfirma Schultze …