Van 18 t/m 20 september wordt in Evenementenhal Hardenberg de twintigste editie van TIV (Technische Industriële Vakbeurs) georganiseerd. Het vakevent van de maakindustrie voor Noord- en Oost-Nederland breidt dit jaar het kennisaanbod nog verder uit.
In 2017 zette de organisatie van TIV al een eerste stap in het aanbieden van een kennisprogramma. Dit is nu doorontwikkeld om te voldoen aan de primaire behoefte van de bezoeker. Het vergaren van kennis is immers de meest genoemde reden om TIV te bezoeken. Er zijn op TIV 2018 in totaal drie kennistheaters. Voor elk kennistheater geldt dat er sessies zijn tussen 14.00 uur en 17.00 uur. De onderwerpen en sessies zijn vooral praktisch ingesteld, zodat bezoekers de vergaarde kennis ook zelf snel kunnen toepassen. In het eerste kennistheater op het themaplein in hal 5 zijn sessies te volgen met betrekking tot slimme (eind)producten. Hier komen onderwerpen aan bod als circulaire economie met kunststoffen en slim gebruik van materiaal voor sportattributen. In het tweede kennistheater op het themaplein in hal 4 zijn sessies omtrent slimme producties waar onderwerpen worden behandeld als industrieel 3D-printen voor productie van machineonderdelen en flexibiliteit met machinesoftware. In het derde kennistheater op het themaplein verderop in hal 2 zijn sessies met betrekking tot slimme processen bij te wonen. Enkele onderwerpen die hier behandeld worden zijn de samenwerking tussen mens en robot en flexibele assemblage.
Overkoepelende dagthema’s
Verder introduceert TIV dit jaar een centraal thema per beursdag. Dinsdag is de studentenmiddag en staat sociale innovatie centraal in de kennistheaters. Op de woensdag staat het thema circulaire economie centraal. Dan organiseert het Koninklijk Instituut Voor Ingenieurs (KIVI) een middagsymposium over Circulaire Economie en Logistiek en ICT met sprekers uit de universitaire wereld en het bedrijfsleven. De kennissessies op donderdag, de laatste beursdag, staan in het teken van hightech.
TIV Café
Dit jaar zal voor het eerst het TIV Café een plek innemen op de beursvloer. Het TIV Café vormt het centrale horecaplein van de vakbeurs en is te vinden in hal 3. Het TIV Café is te bezoeken dient als startpunt voor bezoekende vakprofessionals om hun looproute uit te stippelen onder het genot van een kopje koffie. “Ook kunnen bezoekers in het TIV Café aanschuiven voor een rustmoment tussen de gesprekken met een hapje en drankje. Het TIV Café valt volledig onder de bekende Full-Service-Formule en is dus volledig kosteloos voor bezoekende vakprofessionals”, zegt TIV-organisator Gertjan Lammers.
Voorafgaand aan TIV kunnen bezoekers efficiënt afspraken inplannen met exposanten en mede-bezoekers om op 19 of 20 september elkaar te ontmoeten in het TIV Café. Bezoekers kunnen zich via de website van TIV hiervoor gratis registreren en bekijken welke vakprofessionals interessant zijn om mee in contact te komen via de B2B Matchmaking.
Meer inhoud
De twintigste editie van de TIV focust dit najaar ook op slim en op ‘de drie P’s’: Slimme processen, slimme producties en slimme (eind)producten. Deze krijgen elk een eigen kleur, met een eigen plek en hotspot. Daarnaast breidt de beursorganisatie de beurs uit met een Toekomstcampus waar de beursorganisatie overheid, onderwijs en bedrijfsleven uit Noord- en Oost-Nederland met elkaar wil verbinden. Dit gebeurt op een beursvloer van circa 900 m², waarvan het collectief 350 m² invult met een plein. Het collectief bestaat uit Hogeschool Windesheim, NHL Stenden, Saxion, GreenPac, Deltion College, iLab (onderdeel van GreenPac), Drenthe College, TechForFuture, ThermoPlastic Composites Nederland (fieldlab) en Technicampus. Waar de TIV in 2017 zich alleen richtte op het hbo-niveau, zal er dit jaar ook veel aandacht zijn voor het mbo-niveau. Daarmee wordt de hele onderwijsketen gepresenteerd.
Uiteraard zullen tijdens de TIV ook veel bedrijven (200 exposanten) producten en diensten op het gebied van industriële toelevering, grondstoffen en materialen, industriële automatisering, aandrijf- en besturingstechniek, digitalisering, en personeel en organisatie presenteren.
De Wilvo Group brengt alle verspanende activiteiten op één nieuwbouwlocatie in Bergeijk samen. Het gaat om GFM, Van den Broek, …
De campagne ‘Metaaltechnologie maakt je wereld’ werpt vruchten af. Het aantal Nederlanders dat bekend is met de sector is sinds …
Dymato, leverancier van hoogwaardige metaalbewerkingsmachines en cobots, is failliet verklaard. Afgelopen dinsdag is het faillissement uitgesproken bij de Rechtbank Midden-Nederland. …
De Nevi Inkoopmanagersindex is over december 2024 met maar liefst twee punten verbeterd, van 46,6 naar 48,6. De productie daalde …