MTS heeft databases gereedschappen en opspanmiddelen in 3D Virtuele Machine software geintegreerd. Het resultaat is een CNC- simulatietool voor draaien en frezen.
Het bedienen van een CNC machine, voor de eerste verspaning van een nieuw product, is ook mentaal een inspannende bezigheid. Er moet op het nieuwe CNC programma kunnen worden vertrouwd, in combinatie met de samengestelde gereedschappen en de werkstuk opspanning op de machine. Maar in de praktijk is dit niet altijd het geval en test men vaak stapsgewijs de gehele programma afloop voorzichtig op de machine, om fouten te voorkomen.
Een betere oplossing is, om eerst een volledige 3D simulatie van de product bewerking uit te voeren, waarmee snel van fouten kan worden geleerd en deze vooraf nog kunnen worden gecorrigeerd. Voor praktijkscholingen werd hiervoor, door MTS CNC Systems GmbH uit Berlijn, het 3D simulatiepakket TopMILL en TopTURN ontwikkeld.
De virtuele machines kunnen nu flexibel uit de databases voor gereedschapsbeheer en de te kiezen virtuele opspanelementen worden ingericht. Vervolgens kan met de programma controle het risico op afkeur, breukschade, of een aanvaring op het product worden voorkomen en geeft het systeem ook de nauwkeurige statistieken van de bewerkingstijden weer.
De software is primair bedoeld om eerst meer ervaring op te doen met het programmeren aan de virtuele machine, om daarna in de werkplaats de kostbare CNC machines veiliger en sneller in te kunnen zetten.
Nu is het wel zo dat, om fouten in CNC programma’s te minimaliseren, ook grafische simulaties binnen professionele CAM systemen plaatsvinden, maar dan moet er vertrouwen bestaan om daarna op de “startknop van de machine” te drukken. Bij de operator die de machine bedient en deze heeft moeten inrichten, blijft toch het nerveuze gevoel bestaan of de eerste verspaningen goed zullen verlopen en dient men dus hoogst waakzaam te blijven.
Met de MTS software ervaart de frezer of draaier eerst dezelfde beleving als aan de machine. De virtuele CNC machine simulatie biedt dan ook veel meer als een grafische weergave, omdat met de virtuele tools en opspanmiddelen de machine geheel kan worden ingericht. Met deze “3D Virtuele Reality Experience” is het ook gemakkelijker om je in te leven in het programma en het eigen veiligheidsgevoel te verhogen over het goed functioneren van de bewerkingsopzet. In de simulaties wordt het ook sneller duidelijk, hoe erna de eigen CNC machine de volgorde uitvoert, en of er nog fouten zouden kunnen optreden.
Pas nadat het programma en de tools zijn aangepast en de magazijn/revolver bezetting optimaal is, stapt men over op de echte machinebediening, zonder veel “Stress voor een Crash”. Kortom er ontstaan heel veel leermomenten en de verkregen ervaringen renderen absoluut in de eigen praktijksituatie.
Het Amerikaanse SurfacePrep, een wereldwijde speler in oppervlakteverbetering, heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek …
Bij de tweeëntwintigste uitreiking van de Dutch Industrial Suppliers & Customer (DISCA) Awards zijn ITEQ, Lely en Masévon Group door …
Valk Welding lanceert Robot Welding as a service (Rwaas). In een tijd waarin wereldwijde concurrentie toeneemt en technisch vaardig personeel …
Ruim 6100 (hightech) professionals vonden vorige week hun weg naar de 23e editie van de Precisiebeurs om hun kennis over …