Een nieuw businessmodel moet Trumpf succes opleveren: pay-per-part. Dit zou klanten in staat moeten stellen om Trumpf-machines te gebruiken zonder ze vooraf te hoeven kopen of leasen. De oplossing? Voor elk gesneden plaatwerkonderdeel moet een vooraf overeengekomen prijs te worden betaald.
Het nieuwe model kwam ter sprake tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Trumpf. Nicola Leibinger-Kammüller, bestuursvoorzitter van Trumpf geeft aan dat op deze manier bedrijven die zich geen investeringen kunnen veroorloven, in staat zijn flexibeler te reageren op marktveranderingen. Klanten betalen niet meer voor de machine, maar voor het plaatwerk dat wordt verwerkt. Omdat het model met risico’s gepaard gaat, werkt Trumpf samen met herverzekeraar Munich Re.
Het model is voor klanten nog een onbekend idee. Ze kijken nu hoe het werkt in een testfase met vier klanten uit de DACH-regio. Belangrijk blijft dat het aanbod complementair moet zijn en op geen enkele manier het vorige bedrijfsmodel moet vervangen.
Werktijdverkorting
Na het historisch beste boekjaar 2017/18 heeft het bedrijf veel tegenslagen moeten incasseren voor 2019/20. Dat komt door de coronapandemie, maar niet alleen: het bedrijf worstelt met de – volgens Leibinger-Kammüller – verwachte afname van de vraag naar werktuigmachines en de teruglopende wereldeconomie sinds 2018. De structurele verandering in de auto-industrie is ook negatief voor de activiteiten van Ditzinger.
In cijfers betekent dit dat de omzet met bijna acht procent is gedaald tot circa 3,5 miljard euro. De binnenkomende orders daalden met meer dan een tiende (bijna elf procent) tot 3,3 miljard euro – dat is een half miljard euro minder dan in 2017/18.
Wat het bedrijf de afgelopen maanden heeft geholpen – net als bij andere bedrijven – was het werktijdverkorting. In sommige gevallen was dit 30 procent. Momenteel werkt 27 procent van de Trumpf-medewerkers nog met werktijdverkorting. Overigens was er nooit een volledige lockdown bij het bedrijf. Delen van de productie, diensten en centrale functies bleven onder beveiligingsmaatregelen werken. Ongeveer 60 procent van de medewerkers werkte vanuit huis.
EUV-machines
Trumpf en Fraunhofer IPA sluiten een onderzoekssamenwerking tot 2025. Het doel is om oplossingen te ontwikkelen voor genetwerkte plaatproductie met kunstmatige intelligentie. Leibinger-Kammüller ziet lichtpuntjes: de CEO is er zeker van dat de technologische verandering ook kansen voor Trumpf zou creëren. Omdat elektromobiliteit gebaat is bij flexibele plaatbewerking:
Op het gebied van lasertechnologie wil Trumpf nu nog consistenter aanwezig zijn op de markt voor grote volumes, dat wil zeggen: grote hoeveelheden verkopen tegen lage individuele prijzen. Ook op het gebied van EUV ziet Leibinger-Kammüller kansen voor verbetering: daar wordt al lang geïnvesteerd en dat werpt nu zijn vruchten af. Nu worden 40 machines per jaar gebouwd. De Trumpf-baas verwacht dat het aantal de komende jaren zal groeien naar 50 tot 60 machines.
De leukste en meest gelezen artikelen uit TechniShow Magazine zijn hier te downloaden. De redactie wenst u veel leesplezier, fijne …
De KMWE Group, een internationale leverancier en partner voor de hightech- en luchtvaartindustrie, verwelkomt Quadrum Capital als strategische partner. Met …
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken …
De in 1992 opgerichte machine- en installatiebouwer Matec GmbH heeft insolventie aangevraagd. De rechtbank in Esslingen heeft de advocatenfirma Schultze …