Dat ook de entertainment industrie een interessante sector kan zijn voor bedrijven die stalen constructies ontwerpen en maken, bewijst een project voor Holiday On Ice 2022. Dankzij de inzet van buislasersnijtechniek konden in korte tijd complete ronde en halfbolvormige constructies worden ontworpen en geproduceerd. Het Belgische creatieve technische team van Fisheye tekende voor het ontwerp, de productie en het logistieke plan voor dit rondreizende live entertainment. “De inzet van high-tech bewerkingstechnieken vormt een cruciale schakel in het hele proces van ontwerp tot realisatie, waardoor creatieve ideëen niet worden begrensd door technische mogelijkheden”, vertelt co-founder Stijn Slabbinck.
Het multidisciplinair productiebedrijf Fisheye realiseert creatieve projecten vanaf schets tot eindproduct voor onder meer musea, festivals, leisure industry en overheden. Het project dat Fisheye ontwikkelde en produceerde voor de 2022 editie van Holiday On Ice is daarvan een representatief voorbeeld. Fisheye ontwikkelde voor dat project een reeks demontabele ondersteuningsconstructies, decorstukken en een LED-gordijn op een custom build truss-constructie. De ondersteuningsconstructies voor de decors zijn een soort stalen iglo’s opgebouwd uit demontabele elementen uit 25X25 mm gesneden kokers die als puzzelstukjes worden samengesteld tot een ruimte van 80m2. Fisheye maakte daarbij gebruik van de mogelijkheden van buislasersnijtechniek.
High-end CNC technieken
“Omdat het in alle gevallen om maatwerk voor eenmalige projecten gaat, wordt afhankelijk van het eindresultaat steeds gekozen met welke productietechnologie we het project gaan bouwen. Om snel te kunnen schakelen is het belangrijk om een aantal bewerkingstechnieken in eigen huis te hebben. Bovendien leer je zo de mogelijkheden van die techniek kennen en zodat je er alles uit kan halen. Dat bereik je niet wanneer je veel uitbesteedt. Zo beschikken we over een waterstraalsnijmachine, een 5-assige freesmachine en sinds vorig jaar een BLM Adige buislaser. De engineers die het tekenwerk doen staan ook aan de machine”, vervolgt Stijn Slabbinck.
Slimme verbindingsmogelijkheden
“Juist de mogelijkheden die de buislaser biedt op het gebied van verbindingen is voor onze projecten en organisatie cruciaal. Omdat de nokjes die we aan de kokers snijden exact in de gaten van de samen te stellen kokers passen, kunnen de lassers zich concentreren op het laswerk, zonder eerst de juiste positie uit te moeten meten. In de praktijk betekent dat, dat alles exact past, er geen fouten meer hoeven te worden hersteld en we een project sneller en efficiënter op kunnen bouwen. We maken ook veel gebruik van de mogelijkheid om kokers 3-zijdig te snijden, zodat je de gesneden koker alleen maar hoeft te buigen en te lassen (cut & bend). Zo kan je constructiedelen snel samenstellen zonder zagen, meten en klemmen, enz.”, vult co-founder Kris Goubert aan.
De tijdsbesparing begint al in de tekenfase. “We werken het project volledig in 3D uit, zodat we de CNC files voor de productie rechtstreeks uit de CAD tekeningen kunnen halen. Die importeren we in de Artube software van BLM. Juist die softwaretool is cruciaal in het hele proces van ontwerp tot productie. Bij de leverancierskeuze moet je daarom vooral naar de software kijken”.
Groeien
“De buislaser is standaard uitgevoerd met een bundellader voor 5 ton materiaal, maar dat was voor ons minder interessant omdat we geen bulk verwerken. De buislaser bij ons is ingericht op enkelstuks belading, waarvoor deze is voorzien van een 6,5 m lange kettinglader aan de voorzijde, die we met veel verschillende delen vullen en die achter elkaar worden gesneden. Al met al besparen we dus veel werk zowel in het voor- als het natraject. Het is niet zo dat je door die automatisering met minder personeel kunt volstaan, maar wel dat je als firma gewoon kunt groeien”, besluit co-founder Kris Goubert.
De leukste en meest gelezen artikelen uit TechniShow Magazine zijn hier te downloaden. De redactie wenst u veel leesplezier, fijne …
De KMWE Group, een internationale leverancier en partner voor de hightech- en luchtvaartindustrie, verwelkomt Quadrum Capital als strategische partner. Met …
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken …
De in 1992 opgerichte machine- en installatiebouwer Matec GmbH heeft insolventie aangevraagd. De rechtbank in Esslingen heeft de advocatenfirma Schultze …