QuiX Quantum, een producent van kwantumprocessors, heeft een investering van € 5,5 miljoen binnengehaald van PhotonDelta, FORWARD.one en Oost NL. Oost NL investeert vanuit het Innovatiefonds Overijssel. De financiering brengt QuiX een stap dichter bij het lanceren van ’s werelds krachtigste fotonische kwantumcomputer.
Het is ook de eerste grote investering van PhotonDelta sinds het € 1,1 miljard aan investeringen ontving om het Nederlandse fotonica-ecosysteem uit te breiden. De processors van QuiX zijn al dé standaard voor fotonische quantum processing in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Hongarije vanwege het – recordbrekende -vermogen van 12- en 20-qumode. De financiering volgt op de benoeming van Dr. Ing. Stefan Hengesbach tot nieuwe CEO van QuiX.
Fotonica maakt gebruik van fotonen (licht) om informatie over te dragen. Fotonische chips, ook wel photonic integrated circuits (PIC’s) genaamd, integreren fotonische functies in microchips om kleinere, snellere en energiezuinigere apparaten te maken. PIC’s kunnen gegevens veel doeltreffender verwerken en overdragen dan hun elektronische tegenhangers. Daardoor zijn PIC’s de ideale technologie voor kwantumcomputers.
De meeste componenten van een fotonische kwantumcomputer kunnen bij kamertemperatuur werken – een belangrijke stap in het verminderen van kosten en omvang van deze supersnelle computers.
Baanbrekend
Stefan Hengesbach, CEO van QuiX Quantum: “De processors van QuiX Quantum lopen nu al wereldwijd voorop waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor het ontwikkelen van de krachtigste fotonische kwantumcomputer tot op heden. Deze investeringsronde stelt ons in staat om enorme vooruitgang te boeken door de productie te starten van een – baanbrekende – 50 qumodeprocessor.”
“De technische termen rond quantum computing kunnen erg ingewikkeld overkomen. Maar het is wel goed om te beseffen hoe revolutionair deze technologie is. Die ons gaat helpen bij het aangaan van maatschappelijke uitdagingen, van het mogelijk maken van slimme steden, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tot het beantwoorden van enkele van de meest diepgaande vragen over het universum.”
Ewit Roos, CEO van PhotonDelta: “QuiX Quantum is een van de meest fascinerende startups van Nederland. In drie jaar tijd is het uitgegroeid tot een pionier in zijn sector en nu, met deze investering, zal het in staat zijn om een serieuze doorbraak te forceren in quantum computing. Fotonica is een ongelooflijk krachtige nieuwe technologie die tal van toepassingen kent. QuiX Quantum laat zien welke toepassingen er zijn om enkele grote hindernissen in quantum computing te doorbreken. Tegelijkertijd onderstreept het het belang om onze eigen Europese fotonica-industrie op te bouwen.”
Chimwemwe de Gaay Fortman, directeur Capital bij Oost NL: “Door haar baanbrekende technologie is QuiX Quantum een van de belangrijkste spelers geworden in de quantum computing industrie, met het gebruik van fotonische chips. Onze regio heeft een sterk profiel op het gebied van deze sleuteltechnologie. We zijn onder de indruk van de uitstekende prestaties van het team.” Oost NL investeert als fondsmanager van het Innovatiefonds Overijssel, een fonds van de provincie Overijssel.
Paul Pruijmboom, Partner bij FORWARD.one: “QuiX Quantum zal een belangrijke rol spelen in de adoptie van quantum computing vanwege zijn schaalbaarheid en stabiele plug-and-play-systemen. Hiermee onderscheidt het zich van zijn concurrenten in de industrie. In heel Europa zijn al meerdere systemen geleverd en het is een kwestie van tijd tot ook andere delen van de wereld de unieke mogelijkheden van QuiX Quantum’s processors zullen erkennen.”
Fotonica in Oost-Nederland
De nieuwe investering in QuiX staat niet op zich zelf, maar maakt onderdeel uit van een brede ontwikkeling als het gaat om fotonica in (Oost-)Nederland. Aan de Universiteit Twente werken ruim honderd onderzoekers aan fotonica, ook kent Oost-Nederland sterke spelers als LioniX International, PhoeniX en PHiX Photonics in Twente en Surfix in Wageningen.
Daarnaast werken in drie REACT-EU-projecten 17 Oost-Nederlandse bedrijven (waaronder QuiX) aan hightechmachines en applicaties die de Nederlandse deskundigheid in fotonica technologie vergroten. Deze projecten ontvangen geld vanuit de Europese Unie om de fotonica-technologie versneld naar de markt te brengen.
Naast de genoemde toekenningen uit REACT-EU en de investering vanuit het Groeifonds, is er ook Europese interesse voor chipproductie en innovatieve technologieën als fotonica uit Oost-Nederland. Europarlementariër Bart Groothuis bezocht op 3 juni Enschede voor de Europese Chips Act. Dat is een wet waarmee Europa 20% van de wereldwijde chipproductie in eigen handen wil krijgen.
Het Amerikaanse SurfacePrep, een wereldwijde speler in oppervlakteverbetering, heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek …
Bij de tweeëntwintigste uitreiking van de Dutch Industrial Suppliers & Customer (DISCA) Awards zijn ITEQ, Lely en Masévon Group door …
Valk Welding lanceert Robot Welding as a service (Rwaas). In een tijd waarin wereldwijde concurrentie toeneemt en technisch vaardig personeel …
Ruim 6100 (hightech) professionals vonden vorige week hun weg naar de 23e editie van de Precisiebeurs om hun kennis over …