13 september 2023 - 6 min leestijd

Haimer presenteert nieuwe gereedschaphouders op EMO

Op de EMO zal Haimer een verscheidenheid aan innovatieve nieuwe producten op het gebied van gereedschaphouders presenteren: van de Micro Spantanghouders tot de High Performance Chuck tot de baanbrekende Hybrid Chuck Technology. In de toekomst zullen PSC 40 en PSC 50 als spindelinterface aan het programma worden toegevoegd. Een andere nieuwigheid is dat alle Haimer gereedschapshouders in de toekomst zullen worden gelaserd met een unieke datamatrixcode, die ook kan worden gebruikt voor gereedschapsbeheeroplossingen.

Op de EMO 2023 in Hannover zal Haimer haar toonaangevende innovaties tonen. Naast de bewezen hoogwaardige gereedschapshouders vormen digitalisering en automatisering het middelpunt van de stand. Nieuwe softwareversies voor de Haimer krimp-, balanceer- en voorinstelmachines maken een soepele gegevensuitwisseling onderling mogelijk, met de bewerkingsmachines en automatisering. Het hoogtepunt op de stand: een krachtige automatiseringscel voor het instellen van gereedschap, inclusief een AGV robot welke van en naar de bewerkingsmachine beweegt.

Gereedschapsbeheer moet zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt voor productiebedrijven van elke omvang, klein of groot. De verantwoordelijken binnen de Haimer Groep zijn ervan overtuigd dat dit belangrijk is. Op EMO 2023 presenteren zij een productaanbod dat hierop is afgestemd, variërend van innovatieve verbeteringen tot toekomstgerichte concepten. Altijd in focus als hoofddoel: de mogelijkheid van integratie in gedigitaliseerde, geautomatiseerde productiesystemen.

Wereldinnovaties

“We zullen een samenhangend totaalconcept presenteren met betrekking tot de digitalisering en automatisering binnen het beheer van de gereedschapsruimte”, benadrukt Andreas Haimer, precident van de Haimer-groep. “Daartoe behoren eenvoudig te implementeren producten en softwareoplossingen die klanten plug-and-play kunnen gebruiken en waarmee ze hun productie rendabeler kunnen maken. Haimer zal de klanten bij de hand nemen en hen stap voor stap naar de toekomst leiden doormiddel van digitalisering van hun productie en zorgen voor een continu proces. Het belang van het vooraf instellen van gereedschappen zal voor veel klanten dus aanzienlijk toenemen”, vervolgt Andreas Haimer.

Als wereldpremière wordt de Haimer Hybrid Chuck exclusief op de EMO gepresenteerd. Deze nieuwe en gepatenteerde technologie combineert de voordelen van twee klemsystemen: de trillingsdempende eigenschappen van een hydraulische spantang met die van een uiterst nauwkeurige, krachtige krimphouder.

De nieuwe Micro Collet Chuck, zal ook zijn debuut maken op de EMO, deze is geschikt voor schachtdiameters vanaf 1 mm en voldoet aan de wens van de klant voor maximale rondloopnauwkeurigheid gecombineerd met de eenvoudigst mogelijke bediening.

Nieuwe software

In de toekomst zullen alle Haimer krimp-, balanceer- en voorinstellingsmachines een nieuwe softwareversie ontvangen die een bidirectionele interface bevat en kan worden aangesloten op de nieuwe Haimer Tool Room Manager (TRM). Deze nieuwe software bewaakt de online status van alle apparaten in de gereedschapsvoorinstellingsruimte, documenteert de processen en bewaakt het naleven van de opgegeven toleranties.

Een optionele OPC-UA-interface, client- of MQTT Connect-interface standaardiseert de toegang tot machines, apparaten en andere systemen en maakt fabrikantonafhankelijke gegevensuitwisseling mogelijk.

Op de Haimer Tool Dynamic balanceermachine opent de nieuwe software ook de deur naar automatische indexering. Hiervoor is een kleine grijper geïntegreerd in de nieuwe modellen, die het te balanceren gereedschap automatisch indexeren. De software doet de rest zonder verdere tussenkomst van de operator. Bij de Tool Dynamic Preset Microset, een combinatie van balaceren en voorinstellen, maakt de Automatic Drive-functie volledig automatisch meten mogelijk.

WinTool

Een ander hoogtepunt is het nieuwe geïntegreerde Haimer Tool Management System inclusief Smart Vending Machines, dat op de EMO wordt gepresenteerd. Binnen een zeer korte tijd van slechts vier maanden werd de software WinTool geïntroduceerd, samen met het gereedschapuitgifteysteem Toolbase met volledig geïntegreerde netwerkverbinding met de Haimer-machines, die extra functies uitbreidde en hielp bij het standaardiseren van het proces.

Om haar klanten een optimaal gereedschapsgegevensbeheer en gereedschapsuitgiftesysteem te bieden, werkt Haimer samen met de TCM Group en haar productlijnen WinTool en Toolbase. Als software oplossing voor gereedschaps- en databeheer maakt WinTool het beheer van gereedschappen, toebehoren, machineprogramma’s, processen en stamdata mogelijk. Toolbase is een slim gereedschapsuitgiftesysteem met individueel configureerbare gereedschapskasten en software. Het maakt efficiënt toegangsbeheer mogelijk via barcode, RFID of handmatige interactie. In de toekomst kunnen alle Haimer Microset-voorinstelapparaten standaard worden uitgerust met WinTool. Bezoekers van de Haimer-stand krijgen een eerste indruk: een demonstratie laat zien hoe eenvoudig het is om in slechts enkele minuten een digital twin van een complete gereedschap te maken als de stamdata beschikbaar zijn in WinTool. Haimer heeft op dit vlak al wat voorbereidend werk gedaan, namelijk alle parameters, STEP- en DXF-data zijn voorbereid volgens DIN 4000 en ISO 13399. De gegevens zijn voor iedereen beschikbaar om te downloaden via de Haimer-website en het Tooltracer-dataplatform.

Future concept

Een andere nieuwe innovatie is dat alle Haimer-gereedschapshouders in de toekomst zullen worden gelaserd met een unieke datamatrixcode, die ook kan worden gebruikt voor oplossingen binnen het gereedschapsbeheer. Dit betekent dat voor elke gereedschapshouder een grote verscheidenheid aan informatie in een database kan worden opgeslagen en indien nodig kan worden opgehaald – zonder dat er een RFID-chip of een opgeplakte QR-code nodig is. Bovendien zijn de digitale gegevens al opgeslagen in het Haimer WinTool-systeem.

Gegevens van andere fabrikanten kunnen ook in WinTool worden gebruikt. Hiervoor biedt de software een eenvoudige plug-in naar Tooltracer, een cloudgebaseerd product dat gereedschapstamdata uit verschillende bronnen consistent en foutloos beheert.

Terwijl al deze innovaties het productieproces voor elke operator eenvoudiger maken en ook door kleine en middelgrote bedrijven kunnen worden gebruikt om de efficiëntie te verhogen, is het hoogtepunt op de Haimer-stand meer gericht op bedrijven met de hoogste mate van automatisering. We hebben het hier over de nieuwe Haimer Automation Cube One, die in 60 seconden een gereedchap kan uit- en inkrimpen, kann inmeten en de gereedchapgegevens naar de machine of gereedschapdatabases kan sturen.

Managing Director Andreas Haimer legt uit: “We hebben de afgelopen jaren veel geleerd van ons pilotproject ‘Automation Cube’. In overeenstemming met de eisen van de klant is onze nieuwe robotcel zo massief gebouwd als een bewerkingsmachine. Voor dit doel hebben we verschillende partners aan boord. Siemens levert de nieuwste Sinumerik One CNC-besturing. Zonder de volledige, snelle en zeer competente ondersteuning van Siemens hadden we deze nieuwe machine niet binnen een recordtijd kunnen realiseren”, benadrukt Andreas Haimer.

Uiteindelijk hebben ook veel ervaren mondiale en regionale partners aan de realisatie van het project gewerkt. Een gedetailleerd overzicht van alle bedrijven die betrokken zijn bij de Haimer Automation Cube One is te vinden in het informatiemateriaal dat beschikbaar is op de Haimer-stand tijdens de EMO.

De nieuwe robotcel, die zowel het automatisch in- en uitkrimpen als het meten van gereedschapsamenstellingen verzorgt, is aanzienlijk groter en stabieler. Ook wat de diversiteit aan spindel interfaces betreft, de nieuwe cel kan maximaal drie verschillende interfaces tegelijkertijd beheren en kunnen maximaal elf assen de stukbehandeling overnemen.

Een andere blikvanger is de verbinding metbewerkingsmachine die op de beurs wordt gedemonstreerd en die wordt ondersteund door een AGV (Automated Guided Vehicle) van DMG MORI. Ze maken onbemande belading van de machines in een productiehal mogelijk. “In de toekomst zullen dergelijke systemen centrale functies in de geautomatiseerde productie overnemen”, hier is Andreas Haimer ervan overtuigd. Vooral in tijden van een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten creëert dit nieuwe kansen en mogelijkheden voor bedrijven om altijd de levering van gereedschappen te garanderen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden