De OptiVice en het Infinity Platform van BMO verbeteren niet alleen de huidige processen in de verspaning, maar geven ook een blik in de ultieme autonome verspanende fabriek van de toekomst. Na de Duitse marktlancering op de EMO, beleven Infinity en OptiVice op de Technishow hun Nederlandse introductie – twee cruciale bouwstenen voor alle bedrijven die streven naar hun eigen autonome fabriek.
Frank Biemans, oprichter en CEO van BMO: “BMO’s drijfveer is het creëren van een efficiëntere toekomst, zodat schaarse vakmensen hun waardevolle vaardigheden kunnen inzetten waar het echt telt. Daarom bouwt BMO continu aan de synergie tussen mens, proces, software en hardware in haar eigen verspanende werkplaats (BMO Precision Parts). De praktijkkennis en -ervaring die we hiermee opdoen maken we voor iedereen beschikbaar in de vorm van modulaire producten: Slimme software, verfijnde hardware en voortaan ook de Future-Factory-Plan. Zo veranderen we stap voor stap de spelregels van verspaning met innovaties die het verspaners mogelijk maken om in hun eigen tempo aan hun eigen autonome werkplaats te bouwen. Een fabriek die flexibel genoeg is om met insteltijd-nul enkelstuks en kleine series te produceren. We streven ernaar dat verspaners die we begeleiden behapbare stappen zetten richting de realisatie van hun eigen ultieme fabriek. Onderweg bieden we soft- en hardwarecomponenten als standaard modulaire bouwstenen aan, en nu dus ook de Future-Factory-Plan waarin we verspaners aan de hand nemen en samen op het niveau van mens en proces de diepte in gaan.”
Infinity Platform
Op de Technishow presenteert BMO het Infinity Platform live in werking aan de Nederlandse markt. De volgende generatie CNC fabrieksautomatisering die bedrijven voorziet van ‘bouwstenen’ om stap voor stap aan hun fabriek en proces te bouwen. Het hart van het Infinity Platform bestaat uit een gestandaardiseerde robotmodule met de bewezen Yaskawa robot en een dynamisch opslagsysteem. Zo kan een bedrijf met een relatief kleine investering al aan de slag.
De modulaire opzet biedt flexibiliteit en schaalbaarheid, omdat het platform moeiteloos kan meegroeien met de toekomstige behoeften van het bedrijf. Behoeften die vandaag vaak nog niet bekend zijn. Frank Biemans benadrukt het belang van duurzame investeringen in automatisering: “De autonome fabriek is een geleidelijk proces. Daarom is het essentieel dat de investeringen van vandaag nog steeds relevant zijn in de autonome fabriek van morgen. Het Infinity Platform is ontworpen om modulair met de veranderende behoeften van de klant mee te bewegen. Daarom bieden we ook update- en upgradegarantie op het Infinity-platform, waardoor het systeem in de toekomst probleemloos geïntegreerd kan worden met andere systemen binnen de autonome fabriek.”
Insteltijd-nul
De factor die de verspaner het meest in zijn flexibiliteit beperkt, volgens Biemans, is insteltijd. Daarom kwam BMO op de Technishow van 2012 met de zelfinstellende servogrijper. Deze innovatie, waar BMO bekend mee is geworden brengt de insteltijd van de robot terug naar nul. Vanuit procesmatig perspectief een andere manier van denken. Multibatch automatisering wordt mogelijk, omdat insteltijd geen effect meer heeft op de kostprijs. Dit opent de deur naar de mogelijkheid om kostenefficiënt kleine series en enkelstuksproductie in high-mix te realiseren. Het Infinity-platform biedt hiervoor ook voldoende opslagruimte, waardoor ook grotere series in high-mix gemaakt kunnen worden. “In plaats van 250 stuks in één run maakt de moderne verspaner er met Infinity elke week automatisch 5. Zo verlagen we de piekbelasting die grote series op de machine uitoefenen. De doorlooptijd wordt korter en de klanten worden zo sneller geholpen.” legt Biemans uit.
OptiVice
Als het aan BMO ligt gaat insteltijd-nul in de fabriek van de toekomst overal gelden. Dus niet alleen de robotgrijper, maar ook de machineklem stelt zichzelf in op het te bewerken product. Op de Technishow is de zelfinstellende machineklem, de OptiVice, live te zien. Biemans legt uit hoe de OptiVice de flexibiliteit verhoogt: “Door de insteltijd tot nul te reduceren, kunnen bedrijven kleine series en zelfs enkelstuks in de onbemande uren in high-mix automatiseren. Het minimaliseert het wisselen van klemmen en bekken en vermindert de kans op foutieve instellingen. De schaarse vakman hoeft geen overzicht meer te houden welke klemmen allemaal zijn ingesteld. Zo krijgen schaarse vakmensen meer ruimte in hun dag en in hun hoofd.”
Na de introductie op de EMO in Duitsland heeft de belangstelling voor de OptiVice de verwachtingen van BMO overtroffen. De eerste OptiVices zijn inmiddels uitgeleverd. Biemans houdt wel stug vast aan zijn kwaliteitstandaard en samen met de enorme interesse heeft dit geleid tot de onvermijdelijke invoering van een wachtlijst. “De OptiVice is in de eigen verspanerij flink doorgetest en blijkt een betrouwbaar ontwerp waar ik volledig achter sta”, beoordeelt Biemans. “De OptiVice die we hier zelf het meest intensief hebben getest, nemen we mee naar de Technishow. Daar nodigen we verspaners uit om zelf hun ongezouten oordeel te vellen.”
Future-Factory-Plan
Ook nieuw bij BMO is het Future-Factory-Plan. “Veel bedrijven weten precies waar ze naartoe willen. Dat is voor elk bedrijf anders. Bijvoorbeeld groeien in productoutput met hetzelfde aantal mensen. Of kwaliteit verhogen. Of uitbreiden met een klantsegment dat andere eisen stelt aan product en dienst. Met de Future-Factory-Plan helpen we bedrijven bij hun doelen te komen. Vaak weten ze niet waar te beginnen: Zijn mijn mensen al zover, heb ik mijn processen op orde en wat zijn mijn eerste stappen in digitalisering? Dat zijn de vragen waar veel verspanende bedrijven mee rondlopen.” Tijdens een laagdrempelig traject van een aantal weken worden verspaners met een gestandaardiseerde aanpak aan de hand genomen op hun reis naar de autonome verspanende fabriek. In deze reis is het nodig om niet alleen stil te staan bij hard- en software, maar vooral de diepte in te gaan, met het oog voor mensen, processen en data.
Biemans: “We brengen de huidige processen en het verbeterpotentieel van de klant duidelijk aan het licht. Alles met een gestandaardiseerde benadering. Dus vooraf duidelijkheid over de resultaten en kosten en geen uurtje factuurtje. Het resultaat is een plan van de toekomstige fabriek, uniek en afgestemd op de situatie van de klant. En een duidelijke route hoe hier te komen. Ook in de uitvoering kan BMO uiteraard ondersteuning blijven bieden. Daarmee blijft het dus niet bij een plan alleen.” Zo maakt BMO de kennis uit haar eigen verspanerij beschikbaar voor iedereen. Zodat alle verspaners in hun eigen tempo kunnen bouwen aan hun eigen verspanende fabriek van de toekomst. “We nodigen verspanende bedrijven daarom uit om tijdens de Technishow kennis te komen maken met deze unieke aanpak. En om te komen sparren over de synergie tussen mens, proces en machine. Op de BMO stand kan men specifieke vraagstukken voorleggen aan onze specialisten.”
U vindt BMO op de Technishow op stand C21 in hal 12.
Bij de tweeëntwintigste uitreiking van de Dutch Industrial Suppliers & Customer (DISCA) Awards zijn ITEQ, Lely en Masévon Group door …
Valk Welding lanceert Robot Welding as a service (Rwaas). In een tijd waarin wereldwijde concurrentie toeneemt en technisch vaardig personeel …
Ruim 6100 (hightech) professionals vonden vorige week hun weg naar de 23e editie van de Precisiebeurs om hun kennis over …
Laskar Puntlastechniek kondigt een nieuwe samenwerking aan met Soudax, specialist in micro-puntlassen. Deze samenwerking is gericht op het versterken van …