De Amerikaanse industrie legt steeds meer de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die willen samenwerken met ondernemingen in de Verenigde Staten. Dat bleek tijdens een door NEVAT georganiseerde studiereis naar Chicago en Boston in april.
NEVAT, de branchevereniging voor toonaangevende toeleveranciers in de Nederlandse maakindustrie, maakte afgelopen april haar twintigste studiereis met de Groep Plaatverwerkende Industrie. De 25 deelnemers kregen een doorsnee van de Amerikaanse plaatbewerkingsindustrie te zien. Dat begon bij Ludlow Manufacturing, een middelgrote plaatbewerker. Daarna was er een bezoek aan Icon Metalcraft, een groeiend bedrijf met aanzienlijke uitdagingen in personeelswerving en verkoop. Ze sloten de dag af met bezoeken aan mHub, een incubator en accelerator voor startups en het Nederlands Consulaat in Chicago.
De dag daarna bezocht de delegatie Bystronic en DMG Mori, die een eigen productiefaciliteit hebben in de buurt van Chicago. De volgende stop was Boston voor een reeks demo’s bij IPG Photonics en inspirerende presentaties bij het Massachusetts Institute of Technology. Vervolgens bezochten de deelnemers Boston Dynamics, waar de nieuwste ontwikkelingen in robottechnologie zijn gepresenteerd. Tot slot was er een bezoek aan Prodrive Technologies en Dassault Systems in Boston, waar ze meer te weten kwamen over supply chain management en digital twinning.
Kansen
“Ondanks de grote oplagen die nog steeds gebruikelijk zijn in de Amerikaanse industrie, komt steeds meer nadruk te liggen op kwaliteit boven kwantiteit, een trend die naar verwachting zal doorzetten”, zegt Edwin Dekker, branchemanager bij NEVAT. Dat biedt volgens hem kansen. Dat neemt niet weg dat het ‘geen walk in the park is’ om een rol te kunnen spelen in de Verenigde Staten.
Dat heeft te maken met in eigen interne markt, die twintig keer zo groot is dan die van Nederland. Daardoor is de economie meer in zichzelf gekeerd: Amerikanen werken het liefst met Amerikanen. “Een manier om als mkb-bedrijf tot de Amerikaanse markt door te dringen, is door dit met een groepje bedrijven te doen. Bijvoorbeeld met een launching customer zoals een grote oem’er met schaalgrootte die daar reeds een vestiging heeft. Door de krachten te bundelen, maak je meer kans.”
Schaalgrootte
Wat hebben de deelnemers van de studiereis geleerd? Dekker: “De Amerikanen pakken zaken groter aan. Neem mHub, wat we hebben bezocht. Dat is een bedrijf met een acceleratorprogramma voor start-ups. Sinds de lancering in 2017 heeft de mHUB-gemeenschap meer dan 1,57 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd, 1.600 producten gelanceerd, 5.500 werknemers aangenomen en 1,89 miljard dollar aan kapitaal ingezameld.”
Dekker is onder de indruk van de schaalgrootte. Een sterk contrast met de Nederlandse situatie, van vaak regionale fieldlabs. Volgens hem zou het efficiënter zijn om het grootschaliger op te zetten in Nederland.
De leukste en meest gelezen artikelen uit TechniShow Magazine zijn hier te downloaden. De redactie wenst u veel leesplezier, fijne …
De KMWE Group, een internationale leverancier en partner voor de hightech- en luchtvaartindustrie, verwelkomt Quadrum Capital als strategische partner. Met …
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken …
De in 1992 opgerichte machine- en installatiebouwer Matec GmbH heeft insolventie aangevraagd. De rechtbank in Esslingen heeft de advocatenfirma Schultze …