22 augustus 2024 - 4 min leestijd

Haimer zet op AMB in op gereedschapsbeheer

Op de AMB 2024 laat Haimer zien hoe modern gereedschapsbeheer werkt: met hoogwaardige, proceszekere componenten, end-to-end digitalisering tot en met volledig geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling en veilige overdracht van digitale gereedschapsgegevens naar de machine. Hoogtepunten op de Haimer-stand zijn de volledig gedigitaliseerde Tool Room op 30 m2 en de volledig geautomatiseerde gereedschapsvoorbereidingscel Haimer Automation Cube One, die een jaar geleden werd aangekondigd.

Gereedschapsbeheer moet voor productiebedrijven – klein of groot – zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt. End-to-end digitalisering en automatisering spelen hierbij een doorslaggevende rol. Haimer, de toonaangevende systeempartner voor compleet gereedschapsbeheer, heeft zijn volledige productassortiment, dat zich uitstrekt van gereedschapshouders, krimp- en balanceertechnologie, gereedschapsvoorinstelapparaten tot hardmetalen gereedschappen en meettasters, hierop afgestemd. Het scoort niet langer “alleen” punten voor topkwaliteit, maar is ook Industrie 4.0-compatibel.
Op de AMB 2024 laat Haimer zien hoe modern, toekomstbestendig gereedschapsbeheer eruit kan zien, met voordelen voor zowel grote als kleine bedrijven. Hiervoor wordt op 30 m2 van de stand een complete “Tool Room of the Future” ingericht. “Wij bieden onze klanten het analoge en digitale gereedschapsinstelproces uit één hand”, benadrukt Andreas Haimer, President van de Haimer Group. “Van onze gereedschapshouders en gereedschappen tot aan de Toolbase-doseersystemen worden de gegevens digitaal beheerd door de WinTool-software, tot en met de overdracht naar de besturing van de machine. Voor het analoge instelproces zijn onze Haimer Power Clamp-, Tool Dynamic- en Microset-machines beschikbaar. Dat is uniek!”

Data

De WinTool-datahub, die het beheer van gereedschappen, bedrijfsmiddelen, machineprogramma’s, processen en stamgegevens mogelijk maakt, speelt een centrale rol in het totale proces. “Om onze klanten een bewezen, krachtig, digitaal aanbod te bieden, hebben we begin dit jaar een aandeel van 25 procent in WinTool AG verworven en een strategisch partnerschap met de TCM Group gesloten. Sindsdien maken hun WinTool- en Toolbase-productlijnen ook deel uit van het Haimer-assortiment”, legt Andreas Haimer uit.
Om ervoor te zorgen dat de digitale processen in het gereedschapsbeheer betrouwbaar werken, moeten de gereedschappen en hun klauwen zo uniek mogelijk worden geïdentificeerd. Haimer levert daarom alle gereedschapshouders een unieke ID – in de vorm van een lasergegraveerde, unieke datamatrixcode die verwisselingen voorkomt. Bovendien kan voor elk gereedschap een breed scala aan (instellings)informatie in de Haimer Tool Room Manager (TRM)-database worden opgeslagen en indien nodig worden opgehaald.

Gereedschapshouderprogramma
Naast alle digitale ontwikkelingen presenteert de wereldmarktleider op het gebied van gereedschapskrimp- en balanceertechnologie ook talrijke innovaties en verbeteringen aan de basiscomponenten, waaronder de Haimer Hybrid Chuck met hybride chucktechnologie, leverbaar vanaf het vierde kwartaal van 2024. Deze gereedschapshouder combineert de voordelen van twee klemwerelden: de trillingsdempende eigenschappen van een hydraulische chuck met die van een uiterst nauwkeurige, krachtige krimpchuck. Langetermijntests hebben veelbelovende resultaten laten zien: vergeleken met vlakfreesassen met wisselplaatfrezen, verkortte de Hybrid Chuck met volhardmetalen frees de bewerkingstijd met 30 procent. Bovendien was de standtijd meer dan vijf keer langer, wat betekent dat aanzienlijk meer onderdelen met één gereedschapsset bewerkt konden worden.
Nieuw in het assortiment is een groot programma gereedschapshouders met polygonale schachtconus PSC (ISO 26623) in de gebruikelijke topkwaliteit van Haimer. Deze spindelinterface is met name geschikt voor draai-/freescentra, omdat een vaste axiale positionering en hoge torsiestijfheid worden bereikt door koppeloverdracht en centrering via de polygonale conus met vlakcontact. Er is een grote verscheidenheid aan uitvoeringen beschikbaar in de maten PSC 32 tot 63 (diameter van het vlakcontact), van krimp- en spantanghouders tot Weldon- en vlakfreeshouders.
Haimer breidt zijn assortiment gereedschapshouders ook uit met zogenaamde microspantanghouders: uiterst nauwkeurige spantanghouders voor microbewerking met kleine machine-interfaces (BT30 met vlakcontact, HSK-E25, HSK-E40, HSK-E50)

Toekomst
Last but not least – een tophighlight op de Haimer AMB-stand is de Automation Cube One, het geautomatiseerde alles-in-één gereedschapscentrum voor 24/7 gereedschapsvoorziening. Terwijl de tot nu toe genoemde innovaties het productieproces voor elk verspanend bedrijf eenvoudiger maken en daarom ook door kleine en middelgrote bedrijven kunnen worden gebruikt om de efficiëntie te verhogen, is de Automation Cube One meer gericht op bedrijven met de hoogste automatiseringsgraad en een groot aantal gereedschapswisselingen per dag.
De Haimer Automation Cube One is een robotcel die is gebouwd als een solide is een gereedschapsmachine en wordt aangestuurd door de nieuwste Siemens Sinumerik One CNC. De Cube verwerkt het krimpen en ontkrimpen en het meten van complete gereedschappen automatisch en kan tegelijkertijd tot drie verschillende gereedschapsinterfaces beheren. Er zijn tot elf assen beschikbaar voor het hanteren van onderdelen. “Onze Automation Cube One kan een gereedschap in een kwestie van minuten verkleinen en ontkrimpen, het meten en de gegevens overbrengen naar de machine en databases”, benadrukt Andreas Haimer. Vergeleken met het prototype dat vorig jaar werd gepresenteerd, is de Automation Cube ook uitgerust met meettechnologie en sensoren, waardoor hij in staat is om extra meettaken uit te voeren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden