27 september 2024 - 3 min leestijd

Smart Industry centraal op Metavak 2024 en Welding Week

Tijdens Metavak 2024 en Welding Week staat de metaalbewerkende maakindustrie centraal. Op 1, 2 en 3 oktober draait alles om Smart Industry. Daarnaast is de vloer van Evenementenhal Gorinchem ingedeeld in segmenten als plaatbewerking, verspanen, 3D-printen en reiniging- en oppervlaktetechniek. De bijna 130 exposanten zijn een brede doorsnee van het Nederlandse metaal-landschap

247TailorSteel presenteert de software-tool Sophia, en bezoekers kunnen hem ook zelf uitproberen. De sales managers van het bedrijf staan klaar om vragen te beantwoorden en bezoekers te informeren over de nieuwe ontwikkelingen van 247TailorSteel, zoals uitbreiding van het materiaalaanbod en het importeren van TeklaStructure-bestanden.

Penta Laser staat onder andere met de de BOLT VII 12kW, 6×2,5-plaatlasersnijmachine op de beurs. Het type BOLT is voorzien van een Precitec-snijkop voor hoogvermogen IPG-laserbronnnen, gemaakt om op een hoog niveau en constant en betrouwbaar te produceren. Autofocus, fast piercing, 360° anti-collision, stikstofsnijden, scherpe hoeken snijden en precisiesnijtechnologie maken de BOLT een machine voor de productie van hoogwaardige producten. 

Kennisprogramma

Het kennisprogramma op de vakbeurs Metavak 2024 staat in het teken van de thema’s duurzaamheid, arbeidstekort, digitalisering en automatisering. Daarbij krijgt de opkomst van Industry 4.0 ook speciale aandacht. De technische bedrijfsopleider Stodt deelt iedere beursdag in het kennistheater zijn verhaal over Industry 4.0 en de kansen voor zij-instromers in de markt. De opkomende rol van Industry 4.0 brengt een digitale transformatie met zich mee. Slimme technologieën worden een standaard in productieprocessen. Inzicht in de volledigheid van digitale data en het realiseren van haalbare toleranties zijn cruciaal voor ononderbroken productie. Daarmee samenhangend biedt integratie van zij-instromers nieuwe mogelijkheden voor de verspaningsindustrie om het groeiend personeelstekort aan te pakken. Goede selectie en gerichte opleiding zijn van belang voor succesvolle integratie.

In een tijd waarin digitalisering cruciaal is voor het concurrentievermogen van mkb-productiebedrijven, lanceren Produmize en TNO de derde editie van hun baanbrekende programma ‘10x klaar voor Industry 4.0’. Hierover vertellen TNO en Produmize meer in hun dagelijkse presentatie in het kennistheater. “Het is een misvatting dat de stap naar Smart Industry groot en kostbaar moet zijn”, zegt Jeroen Broekhuijsen, CTO Smart Industry van TNO. “Ons programma bewijst dat je door simpelweg te beginnen en gerichte inzet in korte tijd geweldige resultaten kunt behalen, zelfs tegen minimale kosten.”

De uitdagingen van vandaag en morgen zijn duidelijk in de metaalbewerkende maakindustrie, maar daar bovenop komt nog de uitdaging van het vinden van personeel. Daarom zal er vanuit de marketingkant een kennissessie verzorgd worden omtrent de arbeidsmarktcommunicatie en hoe de bezoekende mkb’er op een toegankelijke manier personeel kan werven. Verder wordt in samenwerking met Koninklijke Metaalunie Zuid-Holland een Studenten Meet & Greet georganiseerd, evenals een Banenmarkt

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden