10 oktober 2024 - 2 min leestijd

Duitse industrie toont licht herstel

De Duitse industriële productie steeg in augustus met 2,9 procent. Dit onverwachte herstel volgt op een periode van krimp en recessievrees, maar experts waarschuwen dat structurele problemen blijven bestaan.

De augustuscijfers, gepubliceerd door het Duitse statistiekbureau Destatis, overtroffen de verwachtingen van analisten. Deze positieve ontwikkeling komt na een reeks tegenvallende economische berichten en biedt een sprankje hoop voor de kwakkelende Duitse economie. 

Ondanks het recente herstel kampt de Duitse auto-industrie nog met aanzienlijke problemen. Autofabrikanten worden geconfronteerd met tegenvallende verkoopcijfers en hoge kosten voor de overgang naar elektrische voertuigen. Bovendien stagneert de buitenlandse afzetmarkt, met name in China, wat de druk op deze cruciale sector verder verhoogt.

Energie

De Duitse industrie ondervindt nog steeds de gevolgen van de stopzetting van Russische aardgasleveringen na de invasie in Oekraïne. Deze energiecrisis, gecombineerd met geopolitieke spanningen, heeft geleid tot een van de hoogste elektriciteitsprijzen ter wereld, aldus de website MadeInEurope. Dit zet het concurrentievermogen van Duitse bedrijven onder druk en dwingt sommige ondernemingen te overwegen hun productie te verplaatsen.

Volgens de DIHK Energiewende Barometer 2024 overweegt bijna vier op de tien Duitse fabrikanten om hun productie in te krimpen of te verplaatsen vanwege de hoge energiekosten en onzekere aanvoer. Deze potentiële exodus vormt een bedreiging voor de industriële ruggengraat van Duitsland.

De hoge energiekosten hebben een domino-effect op andere aspecten van het bedrijfsleven. Een op de drie bedrijven meldt minder te kunnen investeren in kernprocessen, terwijl een kwart aangeeft zich niet te kunnen inzetten voor duurzaamheid en klimaatbescherming. Bovendien schroeft 20% van de industriebedrijven de uitgaven aan R&D terug, wat op lange termijn gevolgen kan hebben voor de innovatiekracht van de Duitse industrie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden