Tijdens het jaarlijkse open huis van Dormac werd duidelijk dat het bedrijf uit De Goorn een grote groei en een transformatie heeft doorgemaakt. Bij de status van de technologie-partner die Dormac nu is, past ook een grotere rol in het maatschappelijk debat. “Wij als industrie moeten initiatief tonen door samen te werken.”
Wil Nederland als maakindustrie-land nog meetellen, dan moet de overheid snel stappen nemen, vindt directeur van de Dormac Group Joost Verschure. Tijdens het jaarlijkse Dormac Open Huis van 12 tot en met 14 november vergaapten de ongeveer 380 bezoekers zich aan de machines van onder andere DN Solutions, Nicolás Correa, Gurutzpe, Bost, Kemtech, Dormatec en Doosan Robotics en aan de automatiseringsvoorbeelden, zoals cobots, digitalisering en multitasking oplossingen.
Duidelijk was te zien tijdens het Dormac Open Huis dat Dormac zelf een grote ontwikkeling heeft gemaakt. Het bedrijf uit De Goorn is nu meer een partner van de maakindustrie. En als mede-ontwikkelaar van automatiseringsoplossing. Dat moet ook wel, vindt Verschure. “We willen in Nederland enkelstuks dag en nacht kunnen produceren. Dat heeft natuurlijk ook te maken met een gebrek aan personeel. En dat heeft weer te maken met een gebrek aan kennis. Hoe dat komt? Scholing. Er is nauwelijks meer materiaalkennis, zodat we niet meer begrijpen waarmee we bezig zijn en hoe we problemen kunnen oplossen.”
Doodzonde
Hij ziet niet alleen China, maar ook buurlanden snel inlopen op onze maakindustrie. De reden is simpel: we worden als maak-land te duur in zijn ogen. En als we niet genoeg toegevoegde waarde kunnen bieden, is er geen plek meer voor onze ‘maak’. Ligt dat aan personeelskosten of aan de overheid? Beiden, denkt Verschure. “De overheid creëert wel mede de huidige dure maakindustrie. Er zijn zo veel verplichtingen voor ondernemers. Het is zo’n papierwinkel.”
Het steekt hem dat Nederland – bijvoorbeeld op het gebied van milieu – het braafste jongetje van de klas lijkt te willen zijn. Niet dat hij tegen een streng milieu-beleid is, maar het is wel een kapitaalkrachtige eis, zeker voor het mkb. Volgens hem is een ambitieus milieubeleid goed, mits het geldt voor iedereen, in heel Europa, de hele Wereld.
Verschure: “Ik vind het doodzonde wat er gebeurt. Er zijn mooie initiatieven, ook samen met de overheid. Maar het duurt te lang en het systeem is te log, kijk maar met de electriciteit. We moeten oppassen, want anders kan je copy-pasten wat er is gebeurd in Duitsland met de industrie daar. We zouden daarvan moeten leren. Hoe? In ieder geval door vanuit de brancheorganisaties druk te zetten. Wij als industrie moeten initiatief tonen door samen te werken en iedereen dient zijn of haar verantwoordelijkheid daarin te nemen.”
De leukste en meest gelezen artikelen uit TechniShow Magazine zijn hier te downloaden. De redactie wenst u veel leesplezier, fijne …
De KMWE Group, een internationale leverancier en partner voor de hightech- en luchtvaartindustrie, verwelkomt Quadrum Capital als strategische partner. Met …
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken …
De in 1992 opgerichte machine- en installatiebouwer Matec GmbH heeft insolventie aangevraagd. De rechtbank in Esslingen heeft de advocatenfirma Schultze …