Tijdens de Avond van de Maakindustrie die 4 maart plaatsvond in Jaarbeurs Utrecht, werden uit vijftien genomineerden niet de verwachte twee, maar zelfs drie winnaars van de TechniShow Innovation Awards bekend gemaakt. In de categorie ‘New Tech’ mocht Romias de Award in ontvangst nemen. In de categorie ‘Dutch Tech’ ging Cellro er met de prijs vandoor. Daarnaast kon de jury de inzending van Metal Heaven erg waarderen en heeft speciaal voor deze innovatie een Smart Potential Award in het leven geroepen. Alle drie awardwinnaars werden door de jury geprezen door de manier waarop hun innovatie inzet op slimmer en efficiënter werken.
De Avond van de Maakindustrie werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Een belangrijk onderdeel van de avond is het uitreiken van de Awards onder feestelijke omstandigheden. De bedrijven uit de maakindustrie worden in de schijnwerpers gezet en laten zien hoe innovatief, succesvol en belangrijk ze voor de industrie zijn. Met de TechniShow Innovation Awards beloont FPT-VIMAG innovaties die nieuw en onderscheidend zijn, maar daarnaast ook een economische en/of maatschappelijke impact hebben. Bovendien dragen de innovaties bij aan de ontwikkelingen rondom Smart Industry en maken zij slimmer en sneller ondernemen mogelijk. Dit jaar werd de Award uitgereikt voor de twee categorieën ‘New Tech’ en ‘Dutch Tech’. De jury heeft bij de beoordeling de toepasbaarheid voor het MKB en de impact voor de industrie zwaar meegewogen.
Voor de categorie New Tech waren in totaal tien inzendingen genomineerd. Uiteindelijk pakte Romias de winst met het OTTO Fleetmanager softwareplatform. OTTO Fleetmanager is een softwareplatform dat naadloos geïntegreerd kan worden met de OTTO motors Self Driving Vehicles (SDV’s). Het platform zorgt voor een soepele integratie van SDV’s, waardoor SDV’s binnen een uur in bedrijf gebracht kunnen worden. Het instellen van de OTTO Fleetmanager wordt geheel gedaan met een grafische NUI (Natural User Interface) die beschikbaar is op alle web-enabled devices zoals desktop pc’s, tablets en zelfs telefoons. Op de Fleetmanager kan direct een SDV worden bestuurd waarmee de omgeving gescand wordt. In real-time vormt de plattegrond zich op het scherm waarna de SDV in staat is om te navigeren.
OTTO Fleetmanager is naadloos aan te sluiten op de huidige logistieke structuur van elke bedrijf, waardoor een natuurlijke overgang kan worden gecreëerd van de huidige logistieke processen naar een logistiek proces aangestuurd door de Fleetmanager. Wanneer de logistieke processen complexer worden kan de Fleetmanager meegroeien. Met Fleetmanager krijg je de logistiek beheersbaar. Je weet als gebruiker altijd waar producten en materiaal zijn gebleven. Vertel Fleetmanager waar een product naar toe moet en het systeem regelt de rest. Je hoeft geen rekening te houden met het opladen van de accu’s, ook dit wordt door Fleetmanager geregeld zodat de vloot altijd in opperste staat van paraatheid is. Omdat de Fleetmanager van elke SDV weet waar hij is en waar hij naar toe gaat kan de routeplanning ook geoptimaliseerd worden. Een nauwe gang wordt bijvoorbeeld al door een SDV ontweken omdat een andere SDV daar eerder door heen rijdt. Wordt er een obstakel gedetecteerd wordt ook dit door de Fleetmanager aan elke SDV doorgegeven. Fleetmanager kan tientallen SDV’s aansturen en groeit dus mee met het bedrijf. Ook kunnen verschillende typen SDV’s van OTTO door dezelfde fleetmanager worden aangestuurd.
De Fleetmanager maakt het maken van data-driven beslissingen mogelijk doordat er veel procesdata verzameld wordt en real-time beschikbaar is. De Fleetmanager bevat verschillende business intelligence dashboards en analysetools om data te bekijken en rapporten te genereren. Al deze analyses kunnen gebruikt worden om gedegen beslissingen te maken op elk niveau binnen het bedrijf. Tevens is 24/7 monitorring op locatie en op afstand mogelijk om een up-time van 99,99% te bereiken. “Dit is echt een Smart Industry voorbeeld dat data uit het proces verwerkt en daar op reageert. Bovendien is het laagdrempelig, goed toepasbaar in het mkb en snel te integreren op de werkvloer. Wat dat betreft past het bij het thema van TechniShow: ‘The next step in Smart technology’”, aldus de jury.
In de categorie New tech waren er in totaal vier inzendingen genomineerd. Na een lang jury-overleg is uiteindelijk de Xcelerate X20|R-C2|6S van Cellro als winnaar uit de bus gekomen. Met de X20|R-C2|6S heeft Cellro een oplossing ontwikkeld om producten in kleine series of enkelstuks geautomatiseerd aan zes zijdes te bewerken. De X20|R-C2|6S van Cellro bestaat uit de R-C2 unit van Gressel in combinatie met Xcelerate X20. Hierdoor worden drie functies, die normaalgesproken apart moeten worden uitgevoerd, in één oplossing gevangen, namelijk de productgripper, de pallet en de klem. De klem is met deze oplossing teruggebracht tot een betaalbare standaard klem. Daarnaast hebben de klemmen een verstelbereik van 60 mm, waardoor een verspaner met enkele klemmen al snel de gehele productie kan afdekken. Het wisselen van het ene product naar het andere duurt ongeveer 30 seconden. Het inspannen, centreren, cleanen, uitspannen en overnemen gebeurt door de robot in de tijd dat de machine aan het frezen is. De producten kunnen een afmeting hebben tot 250 x 150 x 150 mm. Verder is de X20|R-C2|6S voorzien van een product-overnamestation dat geïntegreerd is in de Xcelerate X20. Hiermee kan het te bewerken product geheel geautomatiseerd en met een hoge overnamenauwkeurigheid van de ene opspanning naar de andere opspanning worden verplaatst. Hierdoor kunnen zes zijdes bewerkt worden en kan het gehele product in één productiegang worden bewerkt. Bijkomend voordeel is dat het automatisch klemmen veel nauwkeuriger wordt uitgevoerd dan met handmatig klemmen. Door de R-C2 unit zijn er verder geen extra aandrijvingen in het overnamestation nodig, waardoor het een betaalbaar, compact geheel blijft. Doordat de opspanning ook 90 graden verdraaid kan worden overgenomen, is dit voor zowel vier- als vijfassige bewerkingscentra een universele oplossing.
Door de productopslagcapaciteit en de slimme universele inlay oplossing van meer dan 2 m2 opslagruimte, kan langdurig onbemand geproduceerd worden met de X20|R-C2|6S. Dit leidt tot een hoge flexibiliteit in de planning waardoor er snel geanticipeerd kan worden op aanvragen. Belangrijk is ook dat de freesmachine vrij toegankelijk blijft door de opstelling van Xcelerate, en daarmee de machine overdag ook voor prototypes of ander speciaal werk kan worden ingezet. “Door het samenbrengen van verschillende elementen om tot een innovatieve automatiseringsoplossing te komen, heeft Cellro een laagdrempelige innovatie ontwikkeld voor het geautomatiseerd produceren van complexe werkstukken in kleine series of enkelstuks. De innovatie lost op een eenvoudige en flexibele manier een complex probleem op. Dat maakte de keus doorslaggevend”, vertelt de jury.
Speciaal voor de inzending van Metal Heaven heeft de jury van de TechniShow Innovation Awards een extra Award in het leven geroepen, de zogenaamde Smart Potential Award. “De innovatie van Metal Heaven is nog niet helemaal marktrijp en nog in ontwikkeling. Maar omdat iedereen in de jury de inzending veelbelovend vindt, hebben we een Smart Potential Award in het leven geroepen. Zie het als een soort aanmoedigingsprijs”, aldus de jury. Het Rhodium24 platform van Metal Heaven maakt het mogelijk om op basis van een aangeleverde 2D- of 3D-tekening (part of assembly) automatisch een offerte te maken. Dit gebeurt door middel van een applicatie die op basis van een abonnement in de cloud kan worden gebruikt. Met het Rhodium24 platform kunnen bedrijven dankzij de intelligente vorm- en bewerkingsherkenning razendsnel en effectief calculeren. Optioneel kunnen fabrieken ervoor kiezen om de applicatie ook te gebruiken als klant- cq verkoopportaal via hun eigen website. Een ERP-systeem is geen noodzaak om het te kunnen gebruiken, maar dat kan wel gekoppeld worden. Omdat het offerte-/calculatieproces vereenvoudigd én versneld wordt, zijn bedrijven beter in staat om snel te reageren op klantvragen. Zeker bij bedrijven met een ‘high mix – low volume’ orderpakket biedt dit veel efficiëncywinst in de voorbereiding. “Het mooie van het platform is dat het toepasbaar is bij alle maakbedrijven. En ook kleine bedrijven kunnen hiermee competitief blijven. Het is een belangrijke stap richting Smart Industry omdat het (commerciële) eerste deel van het totale ordertraject sterk gedigitaliseerd wordt. Dat maakt de innovatie veelbelovend.”