De industriële toepassing van additive manufacturing lijkt zich grotendeels buiten Nederland af te spelen. Dat kan op termijn gevolgen hebben. Om de Nederlandse maakindustrie méér bewust te maken van de kansen die 3D printen biedt om je concurrentiekracht te vergroten, zet TechniShow 2020 het onderwerp hoog op de agenda.
Internationaal nemen grote partijen momenteel in de AM supply chains hun positie in. Ze investeren in kennisopbouw, technologie en productontwikkeling. In Nederland en ook wel in België blijft het relatief stil als het om 3D metaalprinten gaat. “De hype is ervan af. Bedrijven zijn nu aan de beurt om de toepassingen te zoeken. Daarvoor is redesign noodzakelijk. En daar lopen we in Nederland tegen het probleem aan dat we een toeleveringsland zijn. De markt wordt grotendeels gestuurd door anderen”, zegt Menko Eisma, directeur Trumpf Nederland. Ook Henny ten Pas van Bender AM ziet het gebrek aan OEM’ers als een van belangrijkste redenen waarom 3D metaalprinten hier achterblijft. “Dat is inherent aan het karakter van de maakindustrie. En de OEM’ers die we wel hebben, besteden 3D printen uit in het buitenland.”
FPT-Vimag zet 3D printen hoog op het lijstje met belangrijke thema’s voor de komende TechniShow 2020. Bezoekers kunnen op de beurs terecht op het 3D Printplein, waar zowel de technologie als de toepassingen gepresenteerd worden. Terechte aandacht, vindt Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux. “Wij zijn hier goed in high mix low volume én complexe onderdelen. Die mix produceren we vergaand geautomatiseerd. Hiervoor is 3D metaalprinten zeker geschikt. Er zal alleen een wijziging in de supply chain moeten komen.” De kosten worden met additive manufacturing namelijk vaak aan het begin van de supply chain gemaakt, terwijl de voordelen dikwijls voor de partijen aan het einde zijn, de OEM’ers en diens klanten. “Afnemer en leverancier moeten nauwer samenwerken om herontwerpen te maken, processen af te stemmen en samen het risico aan te gaan.” Ook Menko Eisma vindt dat de OEM’ers samen met de toonaangevende partijen in de maakindustrie de technologie moeten omarmen en hierin moeten investeren. “In Nederland kijken we tegenwoordig echter eerst naar de subsidiepot. Maar de overheid moet niet altijd de kar hoeven te trekken. Er moet veel meer vanuit de markt gevraagd worden.” Want als we niet oppassen, krijgen we als BV Nederland de rekening gepresenteerd wanneer we niet meegaan in technologische ontwikkelingen, zo vreest hij. “Bij bepaalde toepassingen zouden we wel eens de boot kunnen missen als de mindset niet verandert.” Wat Henny ten Pas betreft is het al te laat. “Laten we daarom inzetten op alternatieve trajecten, zoals ontwerpoptimalisatie, nabewerken, automatisering. Daar liggen nog kansen, maar dat vergt wel dat we personeel gaan scholen.”
Op de TechniShow tonen de exposanten niet alleen machines en toepassingen, ze laten ook zien dat 3D printen als technologie aansluit op bestaande maaktechnologieën. Voorbereiding en nabewerken zijn twee wezenlijke onderdelen uit de AM workflow. Daarom hoort zo’n onderwerp als 3D metaalprinten op de TechniShow, vindt Philippe Reinders Folmer. Renishaw toont de integratie van additive manufacturing in een geautomatiseerde productiecel. Hier worden de 3D geprinte werkstukken gemeten, dan bewerkt, daarna op de machine gemeten en aan de maat afgewerkt. Alle meetdata worden centraal opgeslagen op ERP-niveau. Philippe Reinders Folmer: “Het doet er niet toe of het een freesdeel, een gietstuk of een 3D geprint onderdeel is. Additive manufacturing is een productietechnologie die je inpast in de andere maakprocessen in de machinefabriek.”
Bender AM toont voorbeelden van complexe producten van de laser poederbedmachines van EOS; grote snel geprinte werkstukken van Gefertec en de microcomponenten van 3D Microprint. De machineleverancier laat echter ook zien hoe additive manufacturing past binnen de bedrijven. “We laten zien hoe de techniek aansluit op het frezen en draaien”, zegt Henny ten Pas, die juist op dit vlak de kansen ziet voor Nederlandse maakbedrijven. Wat hem betreft kan geen enkele bezoekers straks om het 3D Printplein heen. “Traditionele maakbedrijven vinden 3D printen vaak bedreigend, omdat ze het kennisniveau missen. Daarom is het 3D Printplein eigenlijk een verplicht nummer.”
Dat vindt ook Menko Eisma van Trumpf, dat zeker een metaalprinter laat zien maar vooral de nadruk legt op de toepassingen. “We nemen consultants mee, zodat bezoekers vragen of concrete toepassingen aan hen kunnen voorleggen. We willen ze triggeren en enthousiast maken om de technologie zeker serieus te nemen.” Trumpf wil daarbij ook de plaatverwerkende bedrijven die de beurs bezoeken prikkelen. Additive manufacturing wordt vaak gekoppeld aan verspanende bedrijven. Trumpf ziet eveneens mogelijkheden voor plaatbewerkers. “De business verandert namelijk. Met alleen een laser en kantpers krijg je het moeilijk. Veel van die business gaat over platformen lopen. Met een 3D printer kun je waarde toevoegen voor je klant”, zegt Menko Eisma.
Dat is eigenlijk dé reden waarom de TechniShow 2020 additive manufacturing op de voorgrond zet. “Onderzoek wat additive manufacturing kan betekenen in de supply chain waarin je actief bent”, adviseert Philippe Reinders Folmer. Door functie-integratie kunnen namelijk zomaar componenten die je nu maakt, wegvallen. “Kleinere bedrijven hoeven niet meteen te reageren, maar ze moeten wel kijken wat er gebeurt.” Daarom mag geen enkele bezoeker om het 3D Printplein heen lopen, vindt Henny ten Pas. “Elk zichzelf respecterend bedrijf zou zich moeten verplichten het printplein te bezoeken.” Of zoals Menko Eisma het zegt: “Verdiep je er samen met jouw klant in. Dat is wel het minste dat je moet gaan doen.”
De economische verwachtingen voor het vierde kwartaal is in twee jaar niet zo somber geweest. Dat is de conclusie van …
Kiekens, specialist in industriële stofafzuiging en luchtfiltratie, heeft zijn bestaande leveringsovereenkomst met Airbus, een van ‘s werelds grootste vliegtuigfabrikanten, verder …
Yaskawa heeft het assortiment uitgebreid op het gebied van robottoepassingen in omgevingen waar hygiëne cruciaal is. Vanuit de nieuwe robot …
Het Duitse technologiebedrijf Trumpf heeft tijdens de EuroBLECH-beurs een nieuwe lasersnijmachine op de markt gebracht, speciaal ontwikkeld voor bedrijven met …