26 februari 2025 - 6 min leestijd

Veluw Metal Creations (VMC) breidt machinepark uit met twee Hedelius-zwenkkopmachines

Arie van Veluw is no-nonense. Als hij iets doet, doet hij het goed. Daarom gebruikt zijn bedrijf Veluw Metal Creations (VMC) alleen A-merken, en zorgt hij ervoor dat de omstandigheden voor de werknemers optimaal zijn. En dat alles met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Nieuw in het machinepark zijn twee Hedelius Tiltenta-zwenkkopmachines, geleverd door Promas. “Kwaliteit is onze kracht”.

De entree van het in 2019 gebouwde bedrijfspand van Veluw Metal Creations (VMC) in Nieuwkuijk vat het bedrijf samen: passie voor techniek, kwaliteit en innovatie. Centraal in de hypermoderne hal staat een klein standbeeld van een lassende Arie van Veluw, oprichter en eigenaar van het bedrijf. Gemaakt door zijn vrouw. Een trap van verschillende soorten staal, opgebouwd uit gesneden en geponste platen en aan elkaar gelast met grote schakels, leidt naar de moderne receptie. In de hoek staat de allereerste, nog steeds werkende boormachine die Van Veluw ooit heeft aangeschaft.

VMC is gespecialiseerd in plaatbewerking, (re)engineering van producten, en de bewerking van staal, roestvaststaal en aluminium. Tijdens een rondleiding door de immense hallen van VMC valt op dat Van Veluw niet eens zo heel veel vertelt over de machines die er staan. En dat terwijl het machinepark indrukwekkend is, met 82 kW laservermogen verdeeld over zeven machines, waaronder twee die lasersnijden combineren met ponsbewerkingen. Ook is er een volledig geautomatiseerd magazijn met een totale capaciteit van 4.704 ton. Op een viertal machines worden de uitslagen gefinished. De plaatwerkerij biedt plaats aan zeventien hypermoderne kantbanken (tot 4 meter / 3.200 kN / hoekmeetsysteem / buighulp). Sinds enkele maanden zijn er twee volledig automatische gerobotiseerde buigcellen in gebruik. Daarnaast beschikt het bedrijf over een strekmachine, diverse plaat- en profielwalsen en een inpersmachine. De lasafdeling heeft behalve tientallen individuele werkplekken tien lasrobots met twintig stations en een laserlasrobot.

Waar gaat het in de basis vooral over? “Het bedrijf moet in alle opzichten goed zijn voor de mensen. Daarom hebben we bijvoorbeeld een optimale luchtverversing. Acht keer per uur verversen we de lucht in de lasserij. Overal zijn takels, zodat niemand zich hoeft te vertillen. We hebben op alle plekken geluidabsorberende wanden aangebracht die tachtig procent van het geluid opnemen. Maar er is ook gedacht aan het licht. Led-verlichting zorgt ervoor dat het licht even sterk is als op kantoor, terwijl 2.500 meter aan lichtkoepels ervoor zorgen dat er daglicht wordt ervaren.”

In de hallen is het nooit warmer dan 23 graden. Er wordt onder andere gebruikgemaakt van aardwarmte, en adiabatische koeling zorgt in de zomer voor een altijd aangename temperatuur. De warmte van de machines wordt opgevangen en hergebruikt. En uiteraard mogen zonnepanelen niet ontbreken: VMC beschikt over 7.612 zonnepanelen met een piekvermogen van 2.359.720 watt. Hiermee wordt 83 procent van de energiebehoefte van het bedrijf gedekt. Binnenkort gaat Van Veluw accu’s bijplaatsen, met een capaciteit van 1,25 MW. De productie gaat immers ook ’s nachts door, onbemand.

Portemonnee

“Ik wil optimaal comfort voor iedereen in het bedrijf”, zegt Van Veluw. “Daarom hebben we gekeken met de blik van een vakman. Ik ben letterlijk op de vloer gaan staan en heb bedacht wat er nodig is om als vakman zo goed mogelijk te functioneren. Als je moet werken in een donkere, vieze ruimte met te weinig zuurstof en een temperatuur boven de 30 graden, dan kak je in. Dat is funest voor de mensen, maar ook voor de kwaliteit van het product. Als mensen zich prettig voelen, is dat gunstig voor de kwaliteit en de productiviteit.”

Goed zorgen voor je mensen, duurzaamheid en winstgevend gaan heel goed samen, weet Van Veluw. Sterker: veel mensen hebben volgens hem niet door dat je geld kan verdienen aan ‘het milieu’. Minder stookkosten, minder energie-inkoop, minder afval (het hele bedrijf met 135 werknemers heeft slechts een paar rolcontainers vuil per week): “Goed zijn voor het milieu is goed voor de portemonnee.”

Slagvaardiger

Ondanks dat de corebusiness van VMC bestaat uit plaatbewerken, is het onmogelijk om niet ook een beetje freeswerk te doen. In oktober 2021 kocht Van Veluw een Hedelius Tiltenta T9-zwenkkopmachine (verplaatsing 900 x 4600). In mei 2024 volgde de iets grotere Hedelius Tiltenta T11 (verplaatsing 1100 x 4600), eveneens een zwenkkopmachine. Het zijn veelzijdige 5-assige bewerkingscentra met een zwenkbare hoofdspil.

“Elk metaalbedrijf moet op een gegeven moment ook frezen. Wij zijn geen machinaal bedrijf. We zijn heel goed in lassamenstellingen en vaak vragen delen daarvan om grote precisie. Dat nabewerken met grote nauwkeurigheid is de kracht van deze universele Hedelius-machines. Voor onze klanten buigen, lassen en snijden we, maar we willen ook zelf kunnen verspanen. Dat geeft een forse verkorting van de doorlooptijd, maakt ons veel slagvaardiger, en draagt dankzij minder transport bij aan groen ondernemen.”

De opspanmallen maken ze bij VMC zelf, zodat het bedrijf complexe delen kan verspanen en daarbij hoge toleranties weet te halen. De Hedelius-machines die er staan, zijn geheel vijfassig en kunnen compleet gelaste producten nabewerken. De machines dragen volgens Van Veluw en zijn mensen bij aan de veelzijdigheid van VMC, omdat er niet alleen grote delen mee kunnen worden bewerkt, maar er ook klein werk mee kan worden gedaan. Met als extra voordelen de pendelfunctie – waardoor er een grote spilinzetbaarheid is – en de beweegbare kop.

Schaker

Met de Hedelius-zwenkkopmachines kiest VMC weer voor een A-merk in het machinepark. Het hele bedrijf is namelijk uitgevoerd met de beste apparatuur, of het nu kantbanken, plaatwerkingsmachines of lascellen zijn. Dat is een zeer bewuste keuze; Van Veluw legt de lat hoog voor zijn toeleveranciers. “Dat zit in onze natuur: we willen het elke dag weer iets beter doen dan de vorige dag. Kwaliteit is uiteindelijk onze kracht. Wat je bij ons bedrijf ziet, is dat de kennis en ervaring van 35 jaar hard werken is uitgekristalliseerd in een efficiënte organisatie. En die ontwikkeling stopt nooit. We hebben te maken met internationale concurrentie vanuit landen waar langer wordt gewerkt, lonen lager liggen en de sociale lasten minder zijn.”

En dus blijft VMC vooruitdenken. De grond naast het pand is al aangekocht, zodat het bedrijf niet meteen op achterstand staat als er moet worden uitgebreid. En er wordt hard gewerkt aan de verdere invulling van de CSRD-rapportage. Volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive-richtlijn worden steeds meer bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. Zo heeft VMC zijn CO2-footprint al berekend. Met een uitstoot van jaarlijks 25 ton scoort het bedrijf erg goed en ligt het voor op de meeste andere ondernemingen. “Dat is de aard van een lasser. Die moet namelijk ook vooruitdenken bij zijn werk. Als je drie delen aan elkaar last, moet je vijf stappen van tevoren weten hoe je het gaat aanpakken. De ene las heeft invloed op de andere. Een lasser is een schaker.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden