De markt van plaatlasersnijmachines is de afgelopen dertig jaar enorm gegroeid. Elke plaatbewerker heeft tegenwoordig wel een lasersnijmachine staan. En de interesse voor lasertechniek binnen de metaalindustrie wordt alleen maar groter, denkt René Hazenberg, managing director van BLM Group Benelux. Met name de buislasersnijmachine boort nieuwe markten aan, waaronder de staalconstructiemarkt.
Producenten zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun productieprocessen efficiënter in te richten en kosten te besparen. Bedrijven die buizen, kokers en profielen bewerken doen niet anders. En waar dit soort producten tot voor kort nog werden gezaagd, geboord en gefreesd, verschuift dit werk nu steeds vaker richting de buislasersnijmachine. “Een van de lastigste uitdagingen waarmee bedrijven die buis en profiel verwerken worden geconfronteerd, zijn complexe onderdelen en het samenvoegen van buis- en profielcomponenten. Moeilijkheden worden vaak ondervonden bij het monteren, opspannen en monteren van buis- en profieldelen. De huidige generatie buislasersnijmachines kunnen alle complexe bewerkingen in een fractie van de tijd in één procesgang uitvoeren, terwijl de nauwkeurigheid vele malen hoger is dan bij zagen, boren en frezen. Zo ontstaan er voor onder andere de constructiewereld nieuwe productie- en verbindingsmogelijkheden en kunnen zowel aan de productie- als aan de montagekant veel tijd en kosten worden bespaard”, vertelt Hazenberg.
De buislasersnijmachine biedt de mogelijkheid om zowel contouren als uitsparingen in profiel-, en buismateriaal te snijden. Hierdoor ontstaan veel mogelijkheden om componenten op een slimmere manier samen te stellen. Hoewel de buislasersnijmachine niet nieuw is (Adige, onderdeel van de BLM Group, introduceerde ruim twintig jaar geleden al de eerste buislasersnijmachine), bieden de hedendaagse buislasersnijmachines en software veel meer mogelijkheden. “De markt en toepassingsmogelijkheden met buislasersnijden worden steeds groter”, zegt Hazenberg. “Door de snelheid, de mogelijkheden en het gebruiksgemak zien we de buislasersnijmachine hele boor-, frees- en zaagstraten vervangen. Je kunt het vergelijken met hoe de vlakbedlaser in het verleden deels de ponsnibbelmachine verving. Op dat punt zijn we nu ook met de buislaser aangekomen.”
*
Bedrijfseconomisch interessant?
De buislaser is niet meer weg te denken uit de metaalindustrie. De meeste buislasersnijmachines in de Benelux betreffen 2D-lasers. De trend is nu echter 3D, waarbij de snijkop onder een hoek kan worden geplaatst. Hierdoor zijn alle mogelijke contouren in buis-, koker- en profielmateriaal te snijden, evenals enkelzijdige uitsparingen, boor- en tapbewerkingen en laskanten. De LaserTube-serie van BLM maakt dit bijvoorbeeld mogelijk. Hazenberg: “De LaserTube kan al het werk uit handen nemen. Met één procesgang kunnen meerdere machines komen te vervallen en ook handmatige nabewerkingen zoals het handmatig slijpen van een laskant kan door de buislasersnijmachine worden overgenomen. Het is echter de vraag of je tappen of het plaatsen van een beveltje ook daadwerkelijk in het buislaserproces wilt verrichten, omdat het plaatsen van schroefdraad een negatief effect heeft op het proces. Het antwoord op die vraag is voor ieder bedrijf anders, het is een economische afweging of je het onderdeel op de machine wilt tappen of later in het proces. En ook goed om te vermelden: bedrijven die overwegen om een buislasersnijmachine aan te schaffen, moeten rekening houden met de gigantische productiviteit ervan. Zo hadden we eens een klant die hun complete wekelijkse productie na de ingebruikname van een buislasersnijmachine in slechts twee dagen had afgerond. De rest van de week stond de machine stil omdat er nog te weinig werk was. Hedendaagse technieken zijn fantastisch, maar soms is het bedrijfseconomisch minder verantwoord. Je moet eerst de processen, de maakbaarheid en de technieken goed in beeld hebben voordat je investeert in een buislasersnijmachine.”
Gebogen buizen snijden
Waar de LaserTube 3D-buislasersnijmachine geschikt is voor het snijden van recht buis- en profielmateriaal dat vanuit een batch wordt aangevoerd, heeft BLM met de LT360 een 3D-lasersysteem ontwikkeld voor het snijden van gebogen, hydrogevormde, voorgevormde en voorgelaste buizen, evenals gewelfde plaat in staal, roestvast staal, aluminium, titanium, koper en messing. De LT360 heeft een fiberlasersnijkop die is gemonteerd op een zesassige robot die samenwerkt met een handlingsrobot voor het hanteren van onderdelen om complexe geometrieën te snijden. Zo’n lasersnijsysteem komt met name van pas bij onderdelen met snijgeometrieën op of nabij het buiggebied. In deze gevallen kan het snijden niet vóór het buigproces worden uitgevoerd. Dit komt doordat de vorm van de snijgeometrie tijdens het buigen vervormt en op zijn beurt de sterkte van het onderdeel en de pasvorm beïnvloedt. “Dankzij de krachtige CAM-software is het mogelijk heel snel dit soort complexe snijactiviteiten offline te programmeren, wat essentieel is om een hoge productieflexibiliteit te bereiken”, legt Hazenberg uit.
Software specifiek voor buislasers
3D-lasersnijsystemen hebben krachtige softwaretools nodig voor hun programmering, om de bewegingen van de vrijheidsgraden te berekenen die nodig zijn om een driedimensionaal pad in de ruimte te volgen. De softwaretools moeten flexibel genoeg zijn om veranderingen in productievolumes op te vangen. Software die offline programmeren en een snelle set-up van het onderdeel mogelijk maakt is essentieel om deze productieflexibiliteit te bereiken. “Tegenwoordig kan het CAD-model van de hele samenstelling geïmporteerd worden in de software”, aldus Hazenberg. “De software splitst de samenstelling op en identificeert automatisch de gewenste snedes. Vervolgens maakt de software een nesting op basis van de combinatie van buizen. De programmeur kan met een paar muisklikken de montage snel optimaliseren door de toevoeging van sleuven en microtabs. Dit om het montageproces te vereenvoudigen en de opspanvereisten te minimaliseren. Handig is ook dat de software inmiddels zo ver is dat hij variabelen zoals rek en terugvering die later in het buigproces plaatsvinden mee kan nemen in het snijproces. Dit doen we door de BLM Elements-software te koppelen aan het snij- en buigproces. Zo kunnen we snel bepalen wat bijvoorbeeld de lengte-uitslag moet zijn om een bepaalde buiging te kunnen realiseren.”
Industry 4.0
BLM Elements is een antwoord van BLM op het Industry 4.0-thema. Volgens Hazenberg is dit slechts een gedeelte van wat Industry 4.0 behelst. “Wat je nu ziet is dat IT, werkvoorbereiding, productie, mensen en competenties aan elkaar worden gekoppeld. Slimme software legt een verbinding tussen alle losse segmenten, en Industry 4.0 verbetert onder andere de workflow tussen die segmenten.” Volgens Hazenberg zijn er in Nederland genoeg bedrijven die flink aan de weg timmeren op dit gebied en het werk tussen bedrijfsprocessen zoveel mogelijk automatiseren met real-time data uit het productieproces. Hierdoor ontstaat er controle en grip op processen en is snel te zien of de gewenste marges kunnen worden behaald. Tevens kunnen dankzij koppeling met het ERP stukken van klantorder tot levering volledig worden getraceerd. BLM helpt zijn klanten om deze digitaliseringslag te maken.
De producenten in de industrie waren in november minder negatief dan in oktober. Het vertrouwen ging van -3,2 in oktober …
Hypertherm Associates en BLM Group hebben een strategisch partnerschap gesloten om de marktbereik uit te breiden. De twee industriële bedrijven …
Minister Beljaarts van Economische Zaken trekt € 2 miljoen subsidie uit voor het stimuleren van innovaties die de productiviteit in …
Het Amerikaanse SurfacePrep, een wereldwijde speler in oppervlakteverbetering, heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek …