6 oktober 2020 - 4 min leestijd

Perron038 richt met Windesheim ‘Additive Manufacturing Hub’ in

Hogeschool Windesheim investeert in de toekomst met een splinternieuwe 3D-metaalprinter die op 30 september feestelijk geopend is op Perron038. Met deze investering beproeft, verkent en test het lectoraat Kunststoftechnologie samen met onderzoekers, de industrie en studenten de mogelijkheden van Additive Manufacturing. Doel is om de sterke kennispositie nog breder uit te bouwen op het gebied van nieuwe 3D-printing technologieën. Zo kan de regionale maakindustrie zich verder ontwikkelen en bekwamen in de wereld van Additive Manufacturing (3D-metaalprinten).

Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim richtte een ‘Additive Manufacturing Hub’ in op Perron038, het innovatiecentrum voor de maakindustrie gelegen direct aan het station van Zwolle: een hub waar onderzoek, leren en ervaren bij elkaar komen. Windesheim investeerde flink in de 3D-metaalprinter – alles bij elkaar een kleine half miljoen – maar besloot deze niet op de Campus neer te zetten. “Dus niet in een afgesloten onderwijslokaal of weggestopt in een researchlab, maar juist op Perron038. Hét Zwolse hightechhart, waar bedrijven, onderzoek én hbo elkaar vinden en versterken. Want onderwijs, onderzoek én de praktijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alleen samen geven we handen en voeten aan nieuwe technologieën”, aldus associate lector Geert Heideman. 

Uitdagingen voor regionale 3D-pioniers

Met deze investering ontpopt het lectoraat zich tot een pionier op het gebied van 3D-metaalprinten. Want de Benelux – en dus Nederland en onze regio – dreigt achterop te raken bij het toepassen van nieuwe 3D-printing technologieën. En dit doet het lectoraat niet alleen, maar mét partners. “Dat we dit met partners als het Twentse Fraunhofer Project Center kunnen doen. Daarin ligt juist de kracht. Je hebt elkaar nodig om dit alles in gang te zetten”, zo licht Geert Heideman toe. Marius Woldberg, kwartiermaker op Perron038, voegt daaraan toe: “Mkb-bedrijven in de brede regio Zwolle kunnen leren ontwerpen en innoveren op het gebied van 3D-metaalprinten. Niet alleen onderzoekers en de studenten, maar juist ook medewerkers in bedrijven dagen we uit om deze technologie toepasbaar te maken.” Want innovatie brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo liggen er kansen voor het lichtgewicht en slimmer ontwerpen van de robot- en cobottools. Kortom, een mooie doe- en meedenkrol voor het kersverse Windesheimlectoraat Industriële Automatisering & Robotica.

Stilvallen productie

Maar waarom is het van belang dat 3D-metaalprinten hier van de grond komt? Juist de coronacrisis legt een van de kansen bloot. Bij de pandemiestart duidde Michiel Steeman – Supply Chain Finance-lector bij Windesheim – in De Stentor de economische impact die COVID-19 volgens hem had: “Eerst had je China dat stilviel en waar wij ook last van ondervonden, omdat producten niet meer kwamen. Daarna lockdowns in heel Europa en fabrieken die dichtgingen. Zoals een Franse toeleverancier van onderdelen voor vrachtwagenfabriek Scania in Zwolle die daardoor de truckproductie moest staken.”

Uitrollen

“En precies dit speelde bedrijven parten in de coronacrisis”, aldus associate lector Geert Heideman. “Die afhankelijkheid van losse radertjes in de logistieke keten. En juist hier biedt de 3D-metaalprinter volop kansen. Waar voorheen bijvoorbeeld zestien verschillende onderdelen vanuit de gehele wereld besteld, geproduceerd én verscheept werden, valt dit nu met één printer te regelen. Ik noem een voorbeeld: de injectoren voor straalmotoren van vliegtuigen bestaan normaal uit twintig losse stukken. Nu kan het als één onderdeel de printer uitrollen.”

Het eerste samenwerkingsproject waar mkb-bedrijven aan deelnemen is AMBITION. Het AMBITION-project biedt veel kansen voor de regio. Gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel: “Als provincie willen we een slimme en sterke economie, met mkb-bedrijven die klaar zijn voor de toekomst. 3D-printen is een technologie die belangrijk wordt voor onze maakindustrie. Het is van belang dat hiermee ervaring wordt opgedaan. In dit project bij Perron038 zie je dat bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen willen experimenteren om de mogelijkheden van deze technologie te ontdekken. Hier gaat een belangrijke stimulerende werking vanuit voor het bedrijfsleven om écht te vernieuwen. En tegelijkertijd leren studenten hoe ze deze nieuwe technieken kunnen toepassen in reële bedrijfssituaties. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten. We vinden dat als provincie een belangrijke en noodzakelijke ontwikkelingen en ondersteunen het project daarom van harte.”

De EOS M 400 3D-metaalprinter wordt direct ingezet in het AMBITION-project (Additive Manufacturing Business Impact and Technology Innovation). Het AMBITION project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Overijssel en de Regiodeal Twente. De officiële aftrap is gedaan door Inge Grimm (College van Bestuur Windesheim) en Piet Mosterd (bestuur Perron038) in Perron038. Vanaf die dag is ook de expositie ‘Techniek is een kunst’ te bezichtigen.

[bron: Windesheim]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden