Landré, leverancier van onder meer 3D printsystemen van HP, heeft na de Europese introductie van de Jet Fusion 3D printer van HP, het eerste systeem verkocht en geleverd aan de Belgische 3D printservice 3iD. 3iD is daarmee de eerste klant wereldwijd die de 3D-printer van HP in gaat zetten voor commerciële toepassing. Met de investering in de HP 3D Jet Fusion wil het 3D printservice bedrijf zowel enkelstuks als series gaan printen en daarmee gelijktijdig een kwaliteitsverhoging en kostenbesparing realiseren.
Met de Jet Fusion 3D printer heeft HP een technologie op de markt gebracht die volgens de fabrikant een factor tien sneller is dan vergelijkbare SLS printers, die ook werken met polyamides. Vanhove van 3iD: “Daarmee kunnen we de HP concurrerend inzetten voor seriematig productie.” Vanhove startte vijf jaar geleden met 3iD als 3D printservice voor prototypes. In die periode heeft Vanhove een divers ‘printerpark’ opgebouwd. “Daarmee beschikken we over verschillende technologieën, waaronder SLS, FDM en Polyjet, waarmee we producten in verschillende materialen en afwerkingsnauwkeurigheden kunnen printen. Door die grote spreiding kunnen we een brede marktvraag invullen. De laatste twee jaar zien we echter de vraag naar serie en functionele producten verder toenemen. Voor ons een reden om ons verder te verdiepen in het concept van HP”, legt Vanhove uit.
Testen HP en SLS
Dave Vanhove: “De prijs bij SLS hangt af van de bezetting van het bouwvolume in verband met restverlies. Bij de HP wordt al het restpoeder nagenoeg weer hergebruikt, zodat het voor de prijs niet uitmaakt hoeveel producten je print. We hebben daarnaast ook een aantal proefstukken zowel met SLS als met de Jet Fusion van HP geprint om te beoordelen waar de verschillen liggen. Daarbij kwamen we tot verrassende conclusies. Bij een testproduct met dunne staafjes, oplopend van 0,2 tot 2 mm diameter, printte de SLS staafjes van 0,9 mm als dunste staafje, terwijl bij de HP de grens bij 0,6 mm ligt. Daarnaast vraagt het HP concept ook om minder nabewerking dan de producten die uit de SLS, FDM en Polyjet komen. Ik verwacht dat de HP het meeste printwerk van deze machines over gaat nemen.”
Serieproductie
Naast kleine aantallen, gaat de inzet van de nieuwe HP technologie een concurrerend alternatief worden voor seriematige productie. “Deze techniek zal een totaal nieuwe markt gaan creëren. Een markt die nu enkel bestaat door spuitgieten. Tot 1.000 stuks en afhankelijk van de stukgrootte en complexiteit soms wel tot 10.000 stuks, is de HP 3D printtechnologie sneller en goedkoper dan spuitgieten. De HP technologie biedt een oplossing voor series waar de matrijskosten te zwaar doorwegen t.o.v. het volume.” benadrukt Vanhove.
Het Amerikaanse SurfacePrep, een wereldwijde speler in oppervlakteverbetering, heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek …
Bij de tweeëntwintigste uitreiking van de Dutch Industrial Suppliers & Customer (DISCA) Awards zijn ITEQ, Lely en Masévon Group door …
Valk Welding lanceert Robot Welding as a service (Rwaas). In een tijd waarin wereldwijde concurrentie toeneemt en technisch vaardig personeel …
Ruim 6100 (hightech) professionals vonden vorige week hun weg naar de 23e editie van de Precisiebeurs om hun kennis over …