1 juli 2019 - 2 min leestijd

ESA kiest Siemens en Sonaca voor ontwikkeling additive manufacturing-apps

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) kiest Siemens Digital Industries Software voor de ontwikkeling van lucht- en ruimtevaart ontwerp-apps voor metaal additive manufacturing. De apps maken gebruik van de Siemens end-to-end softwareoplossing voor industriële additive manufacturing. Deze oplossing combineert generative engineering, topologie-optimalisatie, predictive analytics, processimulatie, bouwvoorbereiding en productie-uitvoering.  

Het twee jaar durende project, genaamd Design4AM, is gebaseerd op een sterke samenwerking tussen Siemens en Sonaca, specialist in lucht- en ruimtevaartconstructies. ESA en het Belgische Federal Science Policy Office (Belspo) bieden financiële steun aan het project.

Het Design4AM-project zal resulteren in een gevalideerd proces voor het gebruik van Siemens’s uitgebreide additieve productiesoftware voor het ontwerpen en produceren van sterk geoptimaliseerde, lichtgewicht structurele onderdelen voor ruimtetoepassingen, zoals, onder andere, fittingen (structureel gebonden aan CFRP-panelen) en ondersteuningen.

 

Lichtgewicht

Additive manufacturing is een belangrijk hulpmiddel voor de ruimtevaartindustrie omdat het kan voldoen aan structurele en multidisciplinaire vereisten voor ruimtetoepassingen met een veel lagere massa dan conventionele ruimtestructuren die zijn gemaakt met traditionele productiemethoden. Massa is een bijzonder kritische zorg voor ruimtetoepassingen; volgens industrierapporten komt een pond nuttige lading overeen met $ 10.000 aan lanceerkosten. Additieve productietechnieken kunnen worden gebruikt om bijna alle complexe structuren in raketten, voortstuwingssystemen, satellieten en verschillende ruimtevaartcomponenten lichtgewicht te maken.

 

Digital Innovation Platform

Design4AM maakt gebruik van het Siemens Digital Innovation Platform met de ondersteuning van Sonaca’s ervaring in ruimtetoepassingen, productiefuncties, materiaal en proces, testen en numerieke methoden voor de validatie van de keten. Met de NX-software van Siemens en de Simcenter-software kunnen ingenieurs een breed scala aan ontwerpconcepten verkennen in een geautomatiseerd closed-loop-proces dat rekening houdt met technische prestaties, fabricageprocessen en operationele kosten. Deze oplossingen kunnen rekening houden met fabricagebeperkingen zoals thermomechanische uitzetting, de oriëntatie van het constructiedeel in de bouwkamer of het ontwerp van ondersteunende constructies. De geïntegreerde softwareomgeving kan het conceptuele ontwerp en optimalisatieproces verkorten, waardoor hogere prestatiestructuren kunnen worden vervaardigd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden