Tijdens het awards-diner van de zevende editie van Additive World Conference, kondigde juryvoorzitter Steven van de Staak van Ultimaker K3D en Obasogie Okpamen aan als winnaars van het Additive World Design voor Additive Manufacturing Challenge 2019.
Alle finalisten, drie in de student categorie en drie professionals, gooiden hun ontwerpen voor de jury met vijf leden. Na overleg hebben ze in beide categorieën een unaniem en goed geadviseerde selectie gemaakt. De winnende ontwerpen, een ‘deegmes voor deeg’ en een ‘Twin Spark Engine Connection Rod’, zijn inspirerende toepassingen van industrieel 3D-metaalprinten.
Gelokaliseerde productie
In de studentencategorie ging de eerste prijs naar Obasogie Okpamen van The Landmark University in Nigeria. Hij ontwierp een verbindingsstang voor een Alfa Romeo 75 Twin Spark Turbo-motor. Hoewel het ontwerp nog niet volledig was getest, stelde de jury hem aan als winnaar vanwege het voorbeeld dat het stelt. Enorme hoeveelheden gebruikte auto’s die worden afgeschreven in Europa, worden verscheept naar Afrika om een tweede leven te leiden. Dit resulteert in een grote vraag naar reserveonderdelen om dit te ondersteunen. Deze relatief eenvoudige toepassing toont een enorm potentieel in de markt voor reserveonderdelen. Additive Manufacturing zorgt voor een gedistribueerde gelokaliseerde productie van reserveonderdelen in veel meer categorieën dan de automotive aftermarket.
3D-geprint deegsnijmes
De winnaar van de professionele categorie is K3D uit Nederland. K3D CTO Jaap Bulsink. presenteerde het deegsnijmes dat ze ontwikkelden voor wereldleider en moederbedrijf voor bakkerijapparatuur, Kaak Group. Dit praktijkproduct combineert een verbazingwekkend aantal voordelen die 3D-metaalprinten biedt, zoals gewichtsvermindering, reductie van het aantal onderdelen, poreuze structuren, geïntegreerde kanalen, verhoogde prestaties en aanzienlijke kostenreductie met een praktische en originele toepassing. De businesscase is erg sterk, vooral vanwege de gewichtsbesparing die resulteert in hogere verplaatsingssnelheden van de messen, wat de besparing van twee van de acht robots in een productielijn mogelijk maakt. Wat deze case nog indrukwekkender maakt, is de integratie van mechanische onderdelen, een veerblad en lager en het feit dat het volledig is ontworpen voor AM. Het K3D-team ontwierp een onderdeel dat zonder enige ondersteuningsstructuur kan worden geprint, zelfs threads van de interface met de robot worden afgedrukt en kunnen zonder nabewerking worden gebruikt. Ten slotte verbetert het poreuze mesblad, gecreëerd door een inventieve en aangepaste parameterset, de functionaliteit aanzienlijk door een luchtafscherming rondom het meeblad te creëren.
Alle finalisten ontvingen een gratis licentie van 1 jaar voor Altair Inspire en Autodesk Netfabb-software. Obasogie Okpamen ontvangt als student-winnaar een Ultimaker 2+ printer terwijl het team van K3D een Ultimaker 3 wint.
De economische verwachtingen voor het vierde kwartaal is in twee jaar niet zo somber geweest. Dat is de conclusie van …
Kiekens, specialist in industriële stofafzuiging en luchtfiltratie, heeft zijn bestaande leveringsovereenkomst met Airbus, een van ‘s werelds grootste vliegtuigfabrikanten, verder …
Yaskawa heeft het assortiment uitgebreid op het gebied van robottoepassingen in omgevingen waar hygiëne cruciaal is. Vanuit de nieuwe robot …
Het Duitse technologiebedrijf Trumpf heeft tijdens de EuroBLECH-beurs een nieuwe lasersnijmachine op de markt gebracht, speciaal ontwikkeld voor bedrijven met …