1 oktober 2018 - 2 min leestijd

Umati tweede standaard voor machine connectiviteit

Een jaar geleden lanceerde de VDW het industrie-initiatief Connectivity for Industry 4.0. Bij de AMB zijn de eerste resultaten gepresenteerd. Het initiatief heeft een eigen merknaam: Umati (Universal Machine Tool Interface). Na MTConnect is Umati de tweede universele standaard op de markt op het gebied van machine connectiviteit.

“Met Umati, een standaardhulpmiddel voor het verbinden van machines met bestaande IT-structuren, is het mogelijk om aan de huidige eisen van leveranciers en klanten te voldoen. De AMB was voor ons de juiste plaats en het juiste moment om Umati op de markt te brengen”, vertelt Wilfried Schäfer, directeur van VDW.

Op de AMB werden de eerste toepassingen voor de standaard interface gedemonstreerd. “Deze toepassingen tonen aan dat ons connectiviteitsinitiatief inmiddels een stevige basis heeft”, voegt VDW-voorzitter Heinz-Jürgen Prokop toe. De demo-toepassingen die in Stuttgart te zien waren, zijn gemaakt door een team van acht machinebouwers in samenwerking met de belangrijkste Duitse producenten van besturingen. De partners die betrokken zijn Umati project van VDW zijn Chiron, DMG Mori, Emag, Grob Werke, Heller, Liebherr Verzahntechnik, Trumpf, United Grinding, GF Machining Solutions, Pfiffner, Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Heidenhain en Siemens.

 

OPC UA

Umati is gebaseerde op het open communicatieprotocol OPC UA. Machinebouwers kunnen een passend geconfigureerde OPC-server in hun machinebesturing integreren. Daarna kan er snel met een communicatiepartner verbonden worden. “Tot dusverre kostte het veel tijd en geld om machines van verschillende producenten in één productielijn met elkaar te laten communiceren. Dat is met Umati verleden tijd”, aldus Prokop.

Op de AMB werden diverse Umati koppelingen op verschillende besturing voor verticale draaimachines, vertandingsfreesmachines en slijpmachines gepresenteerd. Volgens VDW wordt momenteel onderzocht of delen van de open MTConnect interface in Umati kunnen worden overgenomen. MTConnect is een universele standaard die al langer op de markt is en ook al door veel internationale machinebouwers en eindgebruikers wordt gebruikt. De toekomst zal dus uitwijzen of de internationale industrie gebruik gaat maken van het Duitse initiatief.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden