Studententeams laten tijdens de TechniShow zien hoe productietechnieken kunnen worden toegepast. Het levert een mooi inkijkje in de toekomst op. Vandaag Project Electric Superbike Twente. Deel 1 van 8 voorbeelden van de toekomst van de Nederlandse maakindustrie.
Wat houdt het project in?
Twee vrienden verzamelden in het voorjaar van 2017 een aantal studenten van de Universiteit Twente om een elektrische motor te ontwikkelen. En met succes: het team vond sponsors en werd binnen een jaar Europees kampioen in de MotoE. Dat succes smaakte naar meer. Er werd besloten ieder collegejaar een nieuw studententeam te starten. Inmiddels werkt een ‘derde generatie’ studenten aan een nog mooiere, betere, snellere elektrische supermotor, daarbij ondersteund door hoofdsponsor Aalberts uit Utrecht.
Het team bestaat dit jaar uit veertien studenten van verschillende studierichtingen. Zo zijn de studies Werktuigbouwkunde, Industrieel ontwerpen, Advanced technology, Electrical engineering en Computer science vertegenwoordigd. Die mix zorgt ervoor dat de studenten elkaar kunnen aanvullen met kennis. “De charme van zo’n team is dat je nog meer leert dan tijdens je studie. Je leert namelijk ook soft skills, zoals overleggen, presenteren en financiën beheren”, vertelt team manager Anne Bulten. Dat en natuurlijk het uiteindelijke resultaat – de electric superbike – maken het op pauze zetten van de studie voor een jaar, om er fulltime aan te kunnen werken, meer dan waard.
Waarom is dit project zo bijzonder?
Bulten: “Bijzonder is dat we ons dit jaar heel erg focussen op veiligheid. Er is wat reuring ontstaan omtrent elektrische motoren, doordat de MotoE te maken heeft gehad met een aantal branden. Daarom zijn we gaan kijken naar veiligheid, in het bijzonder hoe we het batterijpakket kunnen samenstellen. We nemen de connecties van de cellen binnen het batterijpakket onder de loep en we letten op de behuizing van het batterijpakket.
Tevens is het bijzonder dat we de elektromotor helemaal zelf ontwikkelen met één van onze partners, de AE-group uit Brabant. Dat is best uniek voor een studententeam.”
Wat gaan jullie laten zien tijdens de TechniShow?
“De motor die we nu ontwerpen is nog in productie, dus we nemen de motor mee die het team van vorig jaar heeft ontwikkeld.
De motor van dit jaar krijgt zijn vuurdoop in juli, tijdens het International Road Racing Championship in Finland, gevolgd door een race in Bermuda in september, waar het eerste zero-emission wegracekampioenschap ter wereld zal worden gehouden.”
Meer informatie is te vinden op: www.electricsuperbiketwente.nl/
Studententeam: Universiteit Twente
Project: Electric Superbike Twente
De producenten in de industrie waren in november minder negatief dan in oktober. Het vertrouwen ging van -3,2 in oktober …
Hypertherm Associates en BLM Group hebben een strategisch partnerschap gesloten om de marktbereik uit te breiden. De twee industriële bedrijven …
Minister Beljaarts van Economische Zaken trekt € 2 miljoen subsidie uit voor het stimuleren van innovaties die de productiviteit in …
Het Amerikaanse SurfacePrep, een wereldwijde speler in oppervlakteverbetering, heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek …