De maakindustrie van morgen is gebaseerd op processen, kennisdelen en samenwerking. Dymato-directeur Werner Meijer ziet dat digitalisering en automatisering daardoor veel belangrijker worden. Niet voor niets heeft het bedrijf uit Veenendaal kennisbijeenkomsten georganiseerd. Op 26 september zal Jürgen Röders van de gelijknamige machinebouwer tijdens de Knowledge Session in Veldhoven zijn visie en inzichten delen in samenwerking met Mikrocentrum en ASML.
“Ken je Boston Dynamics?”, vraagt Meijer. Zijn ogen glimmen enthousiast als hij het heeft over het Amerikaanse bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van lopende robots. Vrijwel iedereen kent de clips van humanoïde Boston Dynamics-uitvinders die door een gymzaal of werkplaats huppelen. “Dat bedrijf, Boston Dynamics, is onderdeel van de Hyundai Motor Group.”
Meijer is net terug van een reis naar de fabriek van Hyundai-WIA in Zuid-Korea, en hij was onder de indruk van het niveau van engineering en innovatie van de Aziatische wereldspeler. “Hyundai heeft 175 typen machines. Het is een bedrijf dat compleet lean is ingericht en totaaloplossingen in de maakindustrie kan bieden. Ik zag een AMR-systeem met een robot die zes machines tegelijk kon bedienen.” Wat hij maar wil zeggen, is dat Hyundai-WIA, het merk waarvan Dymato de importeur voor Nederland en België is, aan de top staat als het gaat om bewerkingsmachines. Maar vooral in het denken in processen.
“Het totale proces wordt steeds belangrijker. Met name zaken als digitalisering en de interne logistiek verdienen meer aandacht. Dymato heeft oplossingen in huis, en samenwerkingen met partners, om bedrijven daarbij te helpen”, zegt Meijer.
Tijdens TechniShow 2024 had het bedrijf uit Veenendaal dan ook specifiek een andere benadering van de stand-invulling gekozen. In plaats van het tonen van machines alleen, stond een auto (niet toevallig een Hyundai) centraal. “Als je ziet dat Hyundai WIA met een oplossing komt waarbij autonome mobiele robots, de zogenoemde AMR’s, collaboratieve robots en machinegereedschappen harmonieus samenwerken om EV-onderdelen te produceren zonder menselijke tussenkomst, dan is het duidelijk voor mij dat we als Dymato nog veel meer te bieden hebben. Neem de nieuwe 9-assige multitaskingmachine die de functies van een draaibank en een bewerkingscentrum combineert. En wat dacht je Hanwha, wereldspeler voor wat betreft langdraaimachines? Zij komen nu met een nieuwe innovatie, de XM20 machine. Een krachtige 7-assige automatische draaibank, gespecialiseerd in tandheelkundige producten en de medische wereld.”
Concurreren
Een ander paradepaardje in de stal van Dymato is Röders. “Neem de Röders Precisie Productie Cel. Deze RPT 600 DSH biedt geïntegreerde functionaliteit, door frezen, slijpen en meten te combineren in één machine”, zegt Meijer. Het nieuwe thermische concept Precitemp zorgt voor hoge stabiliteit en precisie, terwijl quasi-hydrostatische lineaire rollen geleidingen zorgen voor hoogwaardige oppervlakken. Efficiënte kwaliteitscontrole wordt mogelijk gemaakt door direct te meten met meetstrategieën in de machine, die dan ook meetprotocollen kan genereren, waardoor aparte meetruimtes overbodig worden. Het ergonomische ontwerp en de toegankelijkheid maken de machine klaar voor automatisering, met opties voor een gereedschapswisselaar en draaizwenktafel.
De RCF 30 van Röders, een compacte en modulaire automatiseringsoplossing, biedt flexibiliteit met een ingebouwd gripperwisselstation voor het hanteren van pallets en gereedschappen. Het veelzijdige ontwerp maakt compacte plaatsing aan de voorkant van de bewerkingsmachine mogelijk. Het RCF30-concept kan worden verlengd, zodat meerdere machines met één oplossing kunnen worden geladen.
Mediumverteiler
Meijer wil met Dymato meer en meer een kennispartner worden, waarbij samenwerking in de keten, kennisdelen en processen centraal staan. Daarom heeft Dymato een kennisbijeenkomst georganiseerd. Op 26 september zal Jürgen Röders van de gelijknamige machinebouwer tijdens de Knowledge Session in Veldhoven zijn visie en inzichten delen omtrent de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het innovatieve koelsmeerconcept Mediumverteiler, en uitleggen hoe ze hoge kostenbesparingen mogelijk maken.
Dit systeem, ontwikkeld in Duitsland, is een alternatief voor nat frezen en MQL (Minimal Quantity Lubrication). Het kan worden gebruikt voor droge bewerking (spanen worden weggeblazen met perslucht) en als voor koelsmeren met luchtolienevel. Dat laatste kan bijvoorbeeld bij het bewerken van gehard staal worden toegepast. Net als bij een MQL-systeem gebeurt de smering tijdens het frezen met een mix van oliedruppels en perslucht. Het grote verschil is dat bij de Mediumverteiler de nozzlehouder in een vaste positie op het spindelhuis is gemonteerd. Aan deze houder zijn de aansluitpunten voor olie en perslucht bevestigd. De zestien sproeiers in de Mediumverteiler creëren een tot 6 bar sterke ring van luchtolienevel die naar beneden rond het gereedschap wordt geblazen. Ongeacht de positie van de spil en de snelheid waarmee hij draait, blijft de luchtolienevelring in een constante positie ten opzichte van de snijkanten en het gereedschap, omdat de Mediumverteiler niet meedraait. Hierdoor wordt de nevel naar het snijvlak getrokken en komt de smering precies daar waar nodig.
Delen
Dit koelsmeerconcept biedt meerdere voordelen die interessant zijn voor de Nederlandse high-tech toeleveringsindustrie. Röders diept deze in de Knowledge Session verder uit. Het innovatieve koelsmeerconcept draagt bij aan de thermische stabiliteit van de CNC-machine. Omdat er geen zware pompen voor de koelsmeerunit nodig zijn, ligt het energiegebruik lager. Hierdoor dalen de energiekosten en verkleint het verspanend bedrijf de CO2-voetafdruk.
Meijer: “Röders is bereid om zijn kennis en ervaring te delen. Het mooie van de Mediumverteiler is dat er geen water wordt gebruikt, en slecht een geringe hoeveelheid olie. Hierdoor komen de onderdelen veel schoner van de machine, zodat het reinigen na het bewerken eenvoudiger wordt. Er blijft geen koelmiddel achter op het geharde staal. De keuze van een goede Mediumverteiler is daardoor meer dan alleen de bewerking zelf. Het is een oplossing die ervoor zorgt dat je je kosten verlaagt, het proces stabieler maakt, en kwalitatief betere oppervlakken freest.”
Ruim 6100 (hightech) professionals vonden vorige week hun weg naar de 23e editie van de Precisiebeurs om hun kennis over …
Laskar Puntlastechniek kondigt een nieuwe samenwerking aan met Soudax, specialist in micro-puntlassen. Deze samenwerking is gericht op het versterken van …
Tijdens het jaarlijkse open huis van Dormac werd duidelijk dat het bedrijf uit De Goorn een grote groei en een …
FPT en Nevat werken samen met Hexagon tijdens de Hexagon Live Executive Day. Op 27 november 2024 vanaf 9.15 uur …